Последни новини
Home / Законът / Парламентът с антинаграда „Биг Брадър“ заради Закона за личните данни

Парламентът с антинаграда „Биг Брадър“ заради Закона за личните данни

Defakto.bg

Народното събрание е носителят на антинаградата „Големият брат“ (Big Brother) за 2019 г. заради гласуваните от него мащабни промени в Закона за защита на личните данни. Конкретно – заради въвеждането на специални критерии за журналисти и медии, които те трябва да спазват в името на опазването на личните данни, но могат да се превърнат в цензура.

Антиотличията се връчват от фондация „Програма Достъп до информация“ и „Интернет общество  България“.

Те се присъждат на държавни структури, частни компании или отделни личности, нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни. Символът на антинаградата е военен ботуш, стъпкващ човешка глава. Тя е учредена от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International, а името й е  вдъхновено от емблематичния роман на Джордж Оруел „1984“. В него Големият брат е символът на държавата, която те наблюдава и се грижи за теб, с цената на абсолютно ограничение на личната свобода, напомнят от Програма Достъп до информация.

„Самите критерии (в Закона за защита на личните данни – б.р.) са добри. Те наистина помагат на защитата и са по посока на тази чувствителност, която нараства. Въпросът е, че те могат да имат страничен ефект, да нарушат едно друго право – правото на свободно изразяване и на свобода на словото. Могат да се превърнат в предписания за действия при упражняване на журналистическата професия, а такъв тип предписания са фактически цензура. Така че наградата не е толкова за самите критерии, които са в защита на личните данни, колкото за това, че не е предвиден риск те да се превърнат в заплаха за свободата на словото“, заяви медийният експерт Георги Лозанов, член на журито, цитиран от БГНЕС.

В категорията „частна организация“ антиотличието взема „Център за обучение на педагогически специалисти“ ЕООД, заради техен гаф, довел до голям теч на лична информация. От него са били засегнати над 9 000 ученици и над 2 000 техни родители, а списъците с личните им данни са станали публични, включително и чрез публикуване в една от известните социални мрежи.

„Няма никакво съмнение, че продължава да бъде актуално връчването на антинагради, тъй като с развитието на технологиите се развиват и предизвикателствата в съвременния живот. Докато класическите носители на тези награди преди години бяха институциите от порядъка на МВР, специални служби и т.н., в ден-днешен мултинационалните компании изглеждат по заслужаващи да привлекат вниманието на демократичната общественост към тази тематика“, коментира адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правни екип на ПДИ.

Номинациите тази година:

За държавна организация: Държавна агенция „Национална сигурност“, Агенция по вписванията, Община Ловеч, Прокуратурата на РБългария, Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, Народното събрание на РБългария.

За частна организация: Общинска фирма „Общински гори“ – Елин Пелин, Център за обучение на педагогически специалисти ЕООД, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Частните съдебни изпълнители, МБАЛ Тримонциум – Пловдив.

 

About De Fakto

Проверете също

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. 127 народни представители подкрепиха …

След нотариалните дела в АССО се появиха и първите оспорвания на регулаторите – КЗК, КРС и КФН

  През месец януари, в Административен  съд София–област бяха образувани около сто дела срещу заповеди …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.