Последни новини
Home / Законът / Нов генерален адвокат встъпи в длъжност в Съда на ЕС

Нов генерален адвокат встъпи в длъжност в Съда на ЕС

Defakto.bg
От 6 февруари 2019 г. Приит Прикамае е генерален адвокта в Съда на ЕС

На тържествено заседание в Съда на ЕС днес в длъжност встъпи нов  генерален адвокат.  Това е бившият председател на естонския  Върховен съд  Приит Пикаме ( Priit Pikamäe). Той зае освободеното   място  от шведския професор по европейско право  Нилс Ул (Nils Wahl )
На 1 февруари т.г.  правителствата на държавите — членки на Европейския съюз, назначиха  Приит Пикаме за генерален адвокат в Съда за периода от 5 февруари 2019 г. до 6 октомври 2024 г.

Както е известно съдиите в Съда на ЕС от 2019 г. са 56 (по двама от всяка страна на ЕС ) плюс 11 генерални адвокати. И съдиите и генералните адвокати се назначават по общо съгласие на държавите членки след консултация с комитет, който оценява годността на кандидатите.

Правната фигура на генералния адвокат няма  аналог в класическите международни съдилища.  Задачата им е да  представят публично, при пълна безпристрастност и независимост мотивирани заключения по делата, а практиката сочи, че в преобадаващите случаи, съдебните състави  възприемат  позициите на високо квалифицираните генерални адвокати. Генерален адвокат в Съда на ЕС е и  бившият председател на КС, конституционалистът  проф. Евгени Танчев.
Приит Пекаме е роден през 1973 г.,  завършил е право  в университети в Тарту и Поатие). През 2006 г. става доктор по право, бил е  директор  в  Консулския отдел на Министерството на външните работи, Естония (1995-1996), както и директор на отдела по наказателно право на Министерство на правосъдието (1996-2001)

Юристът е бил съдия в Талинския градски съд (2001-2002),  съдия в Апелативния съд на Талин (2002—2006); съдия във Върховния съд (2006-2009); председател на наказателния състав на Върховния съд (2010-2013), както и съдия  ad hoc в Европейския съд по правата на човека (2010-2016).

През  2013-2019 е  председател на Върховния съд, а по-късно е  председател на Мрежата на председателите на върховните съдилища в Европейския съюз (2017-2019). Той е гостуващ професор и член на академичния съвет на Юридическия факултет на университета в Тарту,  член учредител на Естонската асоциация за защита на финансовите интереси на Европейския съюз, а също и член на Съвета на Фонда за Конституционно право към Естонската академия на науките. Автор е на  многобройни публикации.

About De Fakto

Проверете също

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. 127 народни представители подкрепиха …

След нотариалните дела в АССО се появиха и първите оспорвания на регулаторите – КЗК, КРС и КФН

  През месец януари, в Административен  съд София–област бяха образувани около сто дела срещу заповеди …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.