Последни новини
Home / Законът / Цветан Василев иска да говори пред спецсъда, той ще проучва може ли

Цветан Василев иска да говори пред спецсъда, той ще проучва може ли

Defakto.bg

Цветан Василев иска да говори пред съда и даде обяснения по повдигнатите му обвинения. Това обяви днес от негово име адвокат Константин Симеонов пред спецсъда. А там решиха да проучат дали е възможно – чрез видеоконферентна връзка със Сърбия или по друг начин.

Процесът стартира по същество, след като вчера бе спряно изчитането на 5000 страници диспозитив на обвиненията, по влязла в сила поправка в НПК, която облекчи прокуратурата по делото „КТБ“.

Цветан Василев

„Заявявам желанието на Цветан Василев да даде обяснение пред този състав на съда по всяко време, по което му бъде осигурена техническа възможност да стори това. За да не бъда обвинен, че искам да шиканирам процеса. Стига вие да решите, че можете да му предоставите тази възможност. С отглед правото му на защита и правото да дава обяснения“, обяви адвокат Симеонов, цитиран от Клуб Z.

Защитникът напомни, че на два пъти са искали разпит по видеоконференция по време на разследването, позволен от НПК. Но прокуратурата и двата пъти е отказвала, понеже индиректната връзка щяла да попречи на разкриването на обективната истина – ако толкова искал да говори, Василев трябвало да се върне в България (с белезници).

Днес обвинението отново бе против – със същите аргументи, пък и възможността в НПК била изключение.

„Никога съдът не може да лиши подсъдим от правото да дава обяснения“, постанови съдия Виржиния Петрова. И отряза последвалите аплодисмент с репликата, че „това не е панаир“.

От останалите 17 обвиняеми по гръмкото дело (за организирана престъпна група от банкери, одитори, счетоводители, източвали трезора) говори само бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов. Той междувременно е получил и ново обвинение за кредит от 25 млн.лв. от КТБ (по делото срещу Елена Йончева) и му е определена гараниця от 50 000 лв., която не може да плати – всичките му средства са под запор по мегапроцеса. А невнасянето на гаранцията може да го прати в ареста и да му попречи пълноценно да участва в делото „КТБ“.

„Аз и моите защитници сме се хванали не за сламка, а за обвинителния акт. Изправени сме пред интелектуално състезание и предизвикателство и мола да не го превръщаме в мутренско надцакване“. Тако Христов отговори на твърденията на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че подсъдимите са хващали като удавник за сламка и се опитвали да протакат, разчитайки процесът да се реши с извънправни способи, например промяна в политическата обстановка. Но самият Гешев не се влияел от политиката.

Останалите подсъдими заявяват, че не разбират в какво са обвинени.

На 12 и 13 март делото ще продължи с разпит на свидетели по кредити.

About De Fakto

Проверете също

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. 127 народни представители подкрепиха …

След нотариалните дела в АССО се появиха и първите оспорвания на регулаторите – КЗК, КРС и КФН

  През месец януари, в Административен  съд София–област бяха образувани около сто дела срещу заповеди …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.