Последни новини
Home / Законът / Разпределиха парите за награди в Темида между съдии и прокурори, според щата

Разпределиха парите за награди в Темида между съдии и прокурори, според щата

Defakto.bg

От отделените за тази година 100 000 лева за награждаване на магистрати, за съдиите отиват 51 784 лева, а за прокурорите и следователите – 48 216 лева. Това гласува пленумът на ВСС днес.

Става дума за парични награди, раздавани индивидуално, за изключителни постижения и професионализъм, които вероятно ще се раздават най-вече при пенсиониране. Тези пари са отделни от обезщетенията, които се получават при напускане на системата, както и от коледните и други бонуси (законът изрично предвиди материално стимулиране за работещите в спецправосъдието).

Първоначално се предвиждаше парите да се поделят поравно, по 50 000 лева, между съдийската и прокурорската колегии на ВСС. Но след възражения, че броят им не е равен, намерението е коригирано.

Днес от името на бюджетната комисия Боян Магдалинчев докладва, че са обсъждани два варианта за разпределение на парите, според щатната и реално заетата численост.

По щат съдиите у нас за 2453, прокурорите и следователите – 2284 и съотношението е 52 към 48. При втория вариант, според заети щатове, съдиите са 2226, прокурорите и следователите 1957, съотношението е 53 към 47. По този вариант сумата би трябвало да бъде 53 215 лв. за съдийската колегия и  46 785 лв за прокурорската.

Бюджетната комисия обаче е подкрепила първия вариант, тъй като определеният щат е по-стабилна величина, а числото на заетите бройки се мени.

Пленумът гласува първия вариант. Като кой конкретно съдия, прокурор, следовател да бъде награден и с колко, ще решава съответната колегия индивидуално.

About De Fakto

Проверете също

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. 127 народни представители подкрепиха …

След нотариалните дела в АССО се появиха и първите оспорвания на регулаторите – КЗК, КРС и КФН

  През месец януари, в Административен  съд София–област бяха образувани около сто дела срещу заповеди …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.