Последни новини
Home / Законът / Разпределиха парите за награди в Темида между съдии и прокурори, според щата

Разпределиха парите за награди в Темида между съдии и прокурори, според щата

Defakto.bg

От отделените за тази година 100 000 лева за награждаване на магистрати, за съдиите отиват 51 784 лева, а за прокурорите и следователите – 48 216 лева. Това гласува пленумът на ВСС днес.

Става дума за парични награди, раздавани индивидуално, за изключителни постижения и професионализъм, които вероятно ще се раздават най-вече при пенсиониране. Тези пари са отделни от обезщетенията, които се получават при напускане на системата, както и от коледните и други бонуси (законът изрично предвиди материално стимулиране за работещите в спецправосъдието).

Първоначално се предвиждаше парите да се поделят поравно, по 50 000 лева, между съдийската и прокурорската колегии на ВСС. Но след възражения, че броят им не е равен, намерението е коригирано.

Днес от името на бюджетната комисия Боян Магдалинчев докладва, че са обсъждани два варианта за разпределение на парите, според щатната и реално заетата численост.

По щат съдиите у нас за 2453, прокурорите и следователите – 2284 и съотношението е 52 към 48. При втория вариант, според заети щатове, съдиите са 2226, прокурорите и следователите 1957, съотношението е 53 към 47. По този вариант сумата би трябвало да бъде 53 215 лв. за съдийската колегия и  46 785 лв за прокурорската.

Бюджетната комисия обаче е подкрепила първия вариант, тъй като определеният щат е по-стабилна величина, а числото на заетите бройки се мени.

Пленумът гласува първия вариант. Като кой конкретно съдия, прокурор, следовател да бъде награден и с колко, ще решава съответната колегия индивидуално.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата в Кърджали призова Местан за нова парична гаранция от 10 000 лв.

Лютви Местан е призован да се яви днес в Окръжната прокуратура в Кърджали, за да …

Конституционният съд отмени „закритите“ заседания във ВАС, но не и драстичните такси (допълнена)

Съдиите се разделиха 6 на 6 за поскъпналото правосъдие Конституционният съд реши делото срещу ред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.