Последни новини
Home / Законът / Лаура Кьовеши първа в списъка от трима номинирани за главен прокурор на ЕС

Лаура Кьовеши първа в списъка от трима номинирани за главен прокурор на ЕС

Defakto.bg

Уволненият румънски прокурор „Антикорупция“ Лаура Кьовеши е първа в окончателния списък с три номинации за главен прокурор на ЕС. Конкуренти са й французинът Жан-Франсоа Бонер и германецът Андрес Ритер.

Това става ясно от факсимиле, публикувано в сайта на бТВ.

Европа е на финалната права за отговорния избор, който трябва да приключи до края на март.

В края на януари стана известно, че Кьовеши е попаднала в краткия списък с номинации – тогава те бяха общо пет. Процедурата се ръководи от комитет от 12 членове, окончателното решение се взема от него и от Европарламента, като преди това списъкът с кандидати минава и през Съвета по правосъдие и вътрешни работи.

Номинацията на румънката обаче срещна сериозен отпор от социалдемократите в родината ѝ, които са в основата на уволнението ѝ. Министърът на правосъдието обяви, че ще направи всичко възможно, за да блокира номинацията на Кьовеши, чийто действия вкараха в затвора десетки политици, съобщи бТВ. По регламент обаче националните институции нямат думата за избора на главен прокурор на ЕС.

А Кьовеши е подкрепена и от някогашния правосъден министър Моника Маковей, създала националната дирекция за борба с корупцията, която в момента е евродепутат.
„Причината за освобождаването на Лаура Кьовеши от антикорупционния орган е именно заради силната ѝ мотивация да продължава с разследванията по високите етажи на властта. Правителството не искаше това да продължава. Най-силният аргумент, че уволнението е политическо е фактът, че днес тя води в листата за европейски главен прокурор”, каза Дан Тапалага, бивш говорител на Моника Маковей.

About De Fakto

Проверете също

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. 127 народни представители подкрепиха …

След нотариалните дела в АССО се появиха и първите оспорвания на регулаторите – КЗК, КРС и КФН

  През месец януари, в Административен  съд София–област бяха образувани около сто дела срещу заповеди …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.