Последни новини
Home / Законът / Депутати ще изслушват „на закрито“ Цацаров и шефа на ДАНС за гражданството

Депутати ще изслушват „на закрито“ Цацаров и шефа на ДАНС за гражданството

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ДАНС Димитър Георгиев ще говорят пред депутатите от временната парламентарна анкетна комисия за скандалите с българското гражданство. Но – в закрито заседание.

Това става ясно от дневния ред, публикуван на страницата на НС. Това ще е второто заседание на комисията, оглавена от Йордан Цонев от ДПС, в която влизат 17 разноцветни депутати. Първото заседание е било организационно – приемане на правила за работата, очертаване на кръга на проучванията и т.н. Любопитното е, че в правилата на комисията е записано, че тя заседава публично, освен ако не реши друго.

Конкретното съобщение за заседанието гласи:

Изслушване на главния прокурор г-н Сотир Цацаров относно хода на процесуално-следствените действия по случаите на неправедно издаване на българско гражданство и изслушване на председателя на ДАНС г-н Димитър Георгиев относно разработки,сигнали и проверки по институциите,свързани с придобиване на българско гражданство.
2. Запознаване с постъпили материали и текущи въпроси,свързани с дейността на Комисията.
Заседанието е закрито за медии!

Анкетната комисия бе създадена в отговор на поредния обществен скандал за търговия с българско гражданство, провокиран този път от ред публикации в авторитетни чужди издания. Тя обаче стана факт най-вече и след започналото у нас разследване срещу шефа на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, главния секретар на ДАБЧ Красимир Томов и още двама за организирана престъпна група, уреждала документи за облекчената процедура за гражданство на „нови“ българи. След старта на това разследване на прицел бе вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, по чието предложение Харалампиев е получил поста. Каракачанов категорично отрече да е замесен в продажбата на гражданство. После всичко затихна.

Публикациите в европейски медии обаче продължават. И на този фон закритите заседания не изглеждат добре.

 

About De Fakto

Проверете също

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. 127 народни представители подкрепиха …

След нотариалните дела в АССО се появиха и първите оспорвания на регулаторите – КЗК, КРС и КФН

  През месец януари, в Административен  съд София–област бяха образувани около сто дела срещу заповеди …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.