Последни новини
Home / Законът / Категорично: Заплатите на съдебните помощници не са като на служителите

Категорично: Заплатите на съдебните помощници не са като на служителите

Defakto.bg

Заплатите на съдебните помощници са различни от тези на съдебните служители и не могат да се определят на една и съща база. Това е категоричното становище на Съдийската колегия на ВСС, гласувано днес.

Длъжностите на помощниците – които изготвят предварителни становища по дела, правят справки по закони и всячески подпомагат съдията в изготвянето на актовете му, и на съдебните служители – администратори, деловодители, секретари и т.н. са разделени и по закон. А в ЗСВ има и норми за определяне на техните възнаграждения – администрацията получава до 80 % от заплатата на системния администратор, а съдебния помощник – до 90 % от най-ниското съдийско възнаграждение. Знакът на равенство обаче е бил слаган заради друг текст от ЗСВ, препращащ към Кодекса на труда, стана ясно на заседанието на колегията днес.

Кадровиците обаче бяха категорични – фактът, че съдебните помощници са в трудови правоотношения, не ги приравнява автоматично на останалите служители и не може да служи за база за определяне на възнаграждението им. Заплатата им е по специалния текст – до 90 % от тази на младшите магистрати. Така в момента максимумът за съдебен помощник е 2000 лв.

Колегията имаше и други кадрови решения. Отказано бе повишението на трима съдии от СРС в гражданските отделения на Софийския градски съд и на Софийския окръжен съд по „стари“ конкурси. Решението идва, след като ВАС отмени възможността за назначения по чл. 193, ал. 6 от ЗСВ, предвидена в Наредбата за конкурсите на Висшия съдебен съвет. Занапред правилото е, че повишения и премествания на кандидати с много добри резултати, останали под чертата, се възможни само за конкурси, проведени след 9 август 2016 г.

В конкретния случай днес ставаше дума за конкурс, обявен в „Държавен вестник“ на 22 юли 2016 г.

Прието бе и решение по заявление на съдии от Софийския апелативен съд във връзка с командироването при тях на магистрат веднага след като е назначен като щатен съдия в СГС. По този повод магистратите искаха и проверка на заповедта за командироване, издадена от председателя Даниела Дончева. Колегията прие, че в случая правилата за командироване са били спазени.

About De Fakto

Проверете също

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. 127 народни представители подкрепиха …

След нотариалните дела в АССО се появиха и първите оспорвания на регулаторите – КЗК, КРС и КФН

  През месец януари, в Административен  съд София–област бяха образувани около сто дела срещу заповеди …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.