Последни новини
Home / Законът / Чужденци с валидно разрешение за пребиваване ще влизат в страната без виза

Чужденци с валидно разрешение за пребиваване ще влизат в страната без виза

Defakto.bg

Правителството е приело оперативна и законодателна  програма за периода 1 януари – 30 юни 2019 г.

Правителството е одобрило проектозакон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България.  С новите промени се създава възможност, чужденец с валидно разрешение за продължително, дългосрочно или постоянно пребиваване у нас да може да влиза в страната без виза.

Предлаганите поправки изчистват и досегашните административни тежести по отношение на пребиваването на висококвалифицирани и сезонни работници. Според досега действащия закон, при смяна на работодателя в периода на пребиваването им у нас, сезонните работници трябва  да кандидатстват за нова виза за дългосрочно пребиваване.

Уреден е и статутът за пребиваване на непридружени деца-чужденци чрез издаване на разрешение за продължително пребиваване в страната до навършване на пълнолетие. Прецизират се правомощията на компетентните държавни структури по отношение на грижите, които се полагат за тях, сочи съобщение на пресслужбата на МС.

Предвидени са допълнения и изменения и в Закона за български документи за самоличност и в Закона за влизането, пребиваването  и напускането на Република България на гражданите на ЕС, които не са български граждани, и членовете на техните семейства.

В Закона за български документи за самоличност  се въвежда нов вид документ, който ще се издава на децата-чужденци, предвиден е срок за издаването и за пребиваването на чужденци.

В закона за пребиваването в България на граждани на ЕС е установена липса на правна уредба за издаване на удостоверения за пребиваване на членовете на семейството на български граждани, упражнили правото си на свободно движение, както и за възможността да се откаже право на пребиваване на територията на страната ни в случай на установено и доказано фиктивно съжителство и фиктивен брак.  Приетият документ ще бъде предложен за разглеждане и приемане от Народното събрание.

Министерският съвет е приел оперативната и законодателната си програма за периода 1 януари – 30 юни 2019 г.

Оперативната програма предвижда да бъдат разгледани 29 проекта на подзаконови нормативни актове от компетентността на Министерския съвет , а според законодателната ще  бъдат разгледани общо 30 предложения за законопроекти.  За 24 от тях са изготвени частични предварителни оценки на въздействието, а за 6 предложения за нови закони ще бъде извършена цялостна предварителна оценка на въздействието.

Съгласно разпоредбите на Закона за нормативните актове и Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация, програмите ще бъдат публикувани заедно с извършените частични предварителни оценки на въздействието на Портала за обществени консултации www.strategv.bg.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС потвърди отмяната на текстове от Методиката за определяне на процентите за трайно намалена работоспособност

  Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на тричленен състав от 31 януари …

Нова подкрепа на кадровиците за прокуратурата, вече срещу „обвиненията“ на президента (без да го назовават)

Нова декларация, изразяваща „категорична подкрепа“ за работата на Прокуратурата, гласува Прокурорската колегия на ВСС. Този …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.