Последни новини
Home / Законът / Районни съдии от цялата страна декларират желание за преместване до 15 март

Районни съдии от цялата страна декларират желание за преместване до 15 март

Defakto.bg

Всички съдии от районните съдилища могат да заяват желание да бъдат преместени в други РС до 15 март. Заявленията се депозират до Висшия съдебен съвет.

Даниела Марчева

Това е една от последните инициативи на комисията по натовареността на Съдийската колегия начело с Даниела Марчева.

И е част от мерките за изравняване на натовареността на магистратите в страната. Важно е да се знае – фактът на постъпилите заявление не означава непременно откриване на процедури, а още по-малко преместване на пожелалите го, подчерта Марчева пред Де факто.

Заявленията ще са ориентир за кадровиците в предстоящи стъпки. Във всички случаи за да се открие процедура по преместване трябва да са налице законовите изисквания това да става от органи с по-ниска натовареност към такива със средна и висока.

Съобщението на ВСС:

Във връзка с проблема за неравномерната натовареност на районните съдилища в страната, Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ прие решение, с което очерта необходимостта от предприемането на последователни действия за решаването му, които в хронологичен план включват:

1. Предварително проучване сред магистратите от районните съдилища за възможността за евентуално осъществяване на процедура по чл.194 ал.1 от ЗСВ;

2. Оптимизиране на щатната численост при установена необходимост;

3. Предложение до Комисията по атестирането и конкурсите при СК на ВСС за предприемане на действия за обявяване на конкурси за преместване, съответно конкурси за първоначално назначаване в хипотезата на чл. 188, ал.1, изречение последно от ЗСВ за незаетите свободни щатни длъжности „съдия“ в районните съдилища.

 

About De Fakto

Проверете също

СБЖ поиска оставката на директора и Управителния съвет на БНР заради поръчковия натиск над журналисти

УС на СБЖ изразява категорична позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да …

Втора порция „разкрития“ за „шпионажа“ на шефа на „Русофили“: Прокуратурата публикува договори за паметни знаци, реклама и медиен мониторинг

Специализираната прокуратура предостави на публиката нова порция „информация“ от разследването за шпионаж срещу шефа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.