Последни новини
Home / Законът / Испански съд заседава за екстрадицията на Арабаджиеви днес

Испански съд заседава за екстрадицията на Арабаджиеви днес

Defakto.bg

Очаква се днес искането за екстрадицията на Маринела и Ветко Арабаджиеви да бъде гледано от испански съд. В момента те са в арест в Барселона, но е вероятно казусът по компетентност да бъде прехвърлен на националния съд в Мадрид, съобщи бТВ.

Известните съпрузи, за които има издадена европейска заповед за арест от миналата година, бяха задържани на 7 март в къща в Кабрера дел Мар, край Барселона. Обвиненията срещу тях са за организирана престъпна група, данъчни престъпления, пране на пари. А информациите за задържането им са противоречиви. Според Георги Семерджиев (известен и като Жоро Шопа и приближен на Евелин Банев-Брендо), в чиято къща са арестувани, двамата са отишли там два дни преди задържането и са се предали сами, а преди това са били във Франция. Според други информации залавянето на Арабаджиеви е станало покрай друго искане за екстрадиция – на самия Семерджиев, което обаче е било оттеглено и вмомента той си е вкъщи.

След ареста зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че у нас информацията била, че Арабаджиеви са във Франция. От репортаж на бТВ, излъчил свидетелства на живущи в Кабрера дел Мар обаче се разбира, че фамилията е била там по-дълго време.

Процедурата за връщането е известна – тя се развива по европейската конвенция за екстрадиция. В нея съдът на предаващата държава преценява изпратеното искане и съпътстващите документи, от гледна точка на това дали престъпленията, за които се иска предаването, са престъпления и по испанския закон, както и дали са налице данни за прекрачването на закона. В тези производства преценката е документална – според изпратеното от искащата държава.

След обявеното от спецпрокуратурата разследване срещу Аабаджиеви миналата година у нас бе арестуван синът им Вълчо. За последно през януари състав на апелативния спецсъд (с едно особено мнение) окончателно отказа промяна на мярката за неотклонение. Междувременно по наказателното производство у нас съдът наложи запори и възбрани върху дружествени дялове и имоти на фамилията.

„Тези шумни акции у нас приличат на преразпределение на отдавна раздадено имущество. Има олигарси, които ще се преследват, и такива, които няма да се преследват“, коментира Татяна Дончева пред бТВ. Дончева, която е и адвокат на Евгени Банева, напомни и че става дума за хора, „предопределено“ забогатели покрай касовата и масовата приватизации (Ветко Арабаджиев е бил шофьор на месокомбината в Пловдив) и в момента биват преследвани и заради начина, по който са забогатели. Но давността за това е изтекла.

В същото време им се повдигат обвинения за организирани престъпни групи (за което явно е достатъчно обвиняемите да са поне трима), за да са на подсъдност на спецправосъдието.

„Да, приватизацията може да е била престъпна и е била безкрайно несправедлива, големият въпрос покрай нея обаче е защо не е имало действащ приватизационен контрол. Сега ни подхвърлят едни обогатили се по този начин хора като парчета месо и очакват да се задоволим с тях. Но дали някой е достатъчно наивен да смята, че нвремето това е ставало безвъзмездно?“, заключи Дончева.

About De Fakto

Проверете също

Йоана Чолакова от „групата на Божков“ излиза срещу 30 000 лева гаранция

Една от обвинените за „първата“ организирана престъпна група на Васил Божков Йоана Чолакова излиза на …

Без дебати, регистърът за вещите лица и информационната система на съдебното изпълнение минаха на първо четене

Две допълнения на Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързани с вещите лица и изпълнителните дела …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.