Последни новини
Home / Законът / Уволняват прокурор, осъден за набедяване на колеги

Уволняват прокурор, осъден за набедяване на колеги

Defakto.bg

Само един кандидат за шеф на спецпрокуратурата

Предложение за уволнението на майор Илиан Георгиев от столичната военноокръжна прокуратура ще разгледа ВСС в сряда.

Поводът е, че с окончателно решение на Върховния касационен съд Георгиев е осъден на 1 година и шест месеца условно, както и на „обществено порицание“ за набеждаване на колеги прокурори.

Законът за съдебната власт предвижда няколко хипотези за освобождаване от длъжност на магистрат. Една от тях е влизане в сила на присъда лишаване от свобода за умишлено престъпление (чл. 165, ал.1, т.3 ЗСВ). Дали наказанието е ефективно или условно е без значение.

Конкретно Илиан Георгиев е осъден, че набедил прокурори чрез депозиране на искане за отвод и жалби до главния прокурор, макар да знаел, че колегите му били невинни.

На първа инстанция делата е гледано от военния съд в Пловдив (след отводи в Софийския военен съд), втора инстанция е бил Софийският апелативен съд. По част от повдигнатите му обвинения Георгиев е бил оправдан.

Междувременно изтече срокът за подаване на документи в рестартиралия конкурс за шеф на специализираната прокуратура. Както и предния път, кандидадът е само един – Димитър Франтишек Петров, в момента и.ф. ръководител на тази прокуратура.

Длъжността е вакатнта след назначението на Иван Гешев за заместник на Сотир Цацаров. А първият конкурс се провали след оттеглянето на единствения претендент Даниела Начева „по лични причини“. Преди това Начева бе сменена като и.ф. шеф на спецпрокуратурата с Димитър Франтишек Петров.

About De Fakto

Проверете също

Президентът пред гражданите: Българската мафия постигна невъзможното, обедини почтените срещу себе си!

Румен Радев цитира Джовани Фалконе: „Страхливият умира всеки ден, смелият само веднъж“ Президентът Румен Радев …

Юристи и политици за акцията в президентството: Нашествие на варвари, в цивилизована държава това не може да се случи!

  Безпрецедентното претърсване на помещения в  президентската сграда от прокурори и полицаи, придружени  от тежковъоръжени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.