Последни новини
Home / Законът / Иван Брегов: Статуквото дебне да дръпне Панов в блатото*

Иван Брегов: Статуквото дебне да дръпне Панов в блатото*

Defakto.bg

Излизането на Пламен Георгиев в отпуск не следваше да дойде катопоследица от коментара на премиера Борисов. В Закона за комисията за противодействие на корупцията има специална разпоредба, която казва, че органът по избор – тоест Народното събрание, е следвало да поиска или направо да отстрани временно Пламен Георгиев от изпълняваната от него длъжност.  Проверката на прокуратурата не Борислав Сарафов е по адрес на неговия син, защото той е придобил това имущество – апартамент на стойност над половин милион лева и в този момент Сарафов излиза и казва „ще съдействам напълно“. С това той признава ли, че реално той е собственик?

Това заяви пред  БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика по повод прокурорските проверки за имотите на властта и решенията на различни представители да излязат или не в отпуск.

„За отпуск на Панов е много странно да се говори, тъй като неговата съпруга е придобила преди брака някакъв имот и по никакъв начин не може да бъде въвличан в този момент именно Панов, защото това е събитие преди той да встъпи в някакви отношения със своята съпруга“.

По повод твърденията, че целта на призивите за отпуски и оставки е основно „да се удари“ Лозан Панов, експертът коментира в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“:

„Много е важно в момента българското статукво, което има силни позиции в изпълнителната власт, в съдебната власт и изцяло шантажирано и бездействащо Народно събрание – законодателна власт, знаехме как се приемаха в Правна комисия две години подред закони – всичко това трябва да покаже на европартньорите на България, че в България всички са на този тип и, не дай, Господи, да излезе фигурата на Панов напред като една силна и некомпрометирана фигура, това би било много опасно, би ги поставило в една много неблагоприятна светлина, затова идеята е да дръпнат и него в цялото това блато, но той е обект на проверки повече от две години. Мисля, че е свикнал с този си статут“

„Можем да кажем, че този аршин – един властелин в Министерски съвет ще казва какво ще се случва в цялата държава – не може да бъде прието като стандарт, особено когато има разделение на властите, поне формално“, категоричен е експертът, според когото строежът на небостъргача „Златен век“ е спрян до отстраняване на нередностите и „в момента, в който строителните книжа бъдат приведени в съответствие, този строеж ще продължи“:

„Спрян е докато отшуми напрежението в обществото, а след това ще се намери отново вратичка всичко да бъде отстранено и строежът най-вероятно ще продължи“.

Според Брегов е „любопитно да видим по какъв ред ще бъде проверяван Пламен Георгиев, защото в самия Закон за КОНПИ е допусната целенасочена слабост и там няма ясно разписана процедура, както за провеждането на разследване срещу Георгиев, така и за констатирането на съответните нарушения“. До този момент КОНПИ не е дала информация да се е самосезирала, че ще извърши проверка по отношение на своя председател, изтъкна той:

„Ако ние допуснем да не бъде извършена такава проверка, тази празнота в закона ще бъде употребена от всеки следващ силен човек на власт“.

Антикорупционната комисия няма капацитета да проверява и общинските съветници, каквато задача възложи премиера на правосъдния министър, след като не е проверила председателя си, убеден е Брегов, според когото и фигурата на новия правосъден министър е „компрометирана още в самото начало“:

„Цялата дейност на господин Кирилов като председател на Правната комисия на Народното събрание е много добре описана в два доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, в които се казва, че целият законодателен процес създава правна несигурност в страната и е обърнато много сериозно внимание на това“.

Запитан каква независимост на институциите по отношение на Борислав Сарафов можем да очакваме, при положение, че проверките са разпоредени от прокуратурата, Брегов каза: „Силната роля в това отношение е на Инспектората към Висшия съдебен съвет. На този етап липсва становище от Инспектората – мълчаливо изчаквателна позиция. Може би изчаква премиерът да се обади на независимата съдебна власт и да каже какво да се случи“

По повод версията, лансирана от столичен ежедневник, че с отпуските започва „отстрелването“ на кандидатите за главен прокурор, визирайки силните фигури на Пламен Георгиев и Борислав Сарафов, Брегов коментира:

„Името на Георгиев се спрягаше безспорно, защото тази фигура се лансира в нашето общество вече 7-8 години, гради ѝ се имидж, но аз не мога да разбера как една атака се обявява като пропагандна или целенасочена, когато е ясно, че имаме действия в разрез със закона. Когато фактите са безкрайно силни, няма значение какво говорят партийните медии“.

*Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

Европейската комисия въвежда годишно наблюдение за върховенството на закона във всички държави от ЕС

Европейската комисия въвежда  годишни доклади за състоянието на върховенството на закона във всички държави от …

Обвиниха петима от фонд „Земеделие“, включително зам.-директор

От шестимата арестувани при вчерашната шумна акция в централата на фонд „Земеделие“ петима са станали …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.