Последни новини
Home / Законът / Семинарът за чуждестранни инвестиции и инвестиции в недвижими имоти обсъди важни за адвокатите теми

Семинарът за чуждестранни инвестиции и инвестиции в недвижими имоти обсъди важни за адвокатите теми

Defakto.bg
Едуадо Лоренцети

На 12 и 13 април 2019 г., адвокати от България, Гърция, Бразилия, Франция, Испания и Италия обсъдиха въпросите свързани с чуждестранните инвестиции и инвестициите в недвижими имоти в страната ни и в Европа. Бяха коментирани както процесите и възможностите за инвестиране, така и законовите процедури, проблеми и перспективи. Организатор на събитието беше Международният адвокатски съюз (UIA) със съдействието на Висшия адвокатски съвет и Софийския адвокатски съвет.

Първият семинарен ден беше посветен изцяло на чуждестранните инвестиции, в т.ч. условията за добър инвестиционен климат, какво търсят инвеститорите, как реагира банковия сектор в подкрепа на инвестициите и др. Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев говори за предимствата при инвестиране в страната ни. Беше обърнато и специално внимание на българската инвестиционна имиграционна програма като начин за привличане на чужди капитали през погледа на адвокат Любен Тодев.

Борислав Белазелков

В отделен панел бяха обсъдени процедурните средства за защита на задграничните инвестиции и по-специално ролята на арбитража, медиацията  и съдебните производства. Беше споделен опит и добри практики от Италия и България.Представена бе и позицията на съдиите, в лицето на съдия Борислав Белазелков, който подчерта, че изпълнението е гаранцията за защита на инвестициите.

Интересно и любопитно за аудиторията беше изказването на адв. Едуадо Лоренцети, посветено на добрите практики при създаване на международни контакти с цел подпомагане адвокатската работа в сферата на чуждестранните инвестиции. Той представи възможностите за комуникация и сътрудничество, които предлага Международния адвокатски съюз, и обърна внимание на новите технологии като средство за подпомагане и качествено представяне на адвокатската дейност.

Михаела Лашова

Вторият семинарен ден беше посветен на дискусия за инвестициите в недвижими имоти,  като започна с преглед и анализ  на основните тенденции на пазара на офис, търговски и индустриални площи и в световен и локален мащаб, представен от Михаела Лашова, представител на Кушман и Уейкфийлд Фортън България. Бяха представени основните етапи при осъществяне на инвестициите, както и належащите за разрешаване проблеми, свързани със забавянето при създаване на обща кадастрална карта и имотен регистър, които значително биха улеснили адвокатската работата.

Хюго Лютелие

Чрез конкретни примери, адв. Хюго Лютелие представи френската система за придобиване на недвижими имоти посредством ипотека и възможностите за тяхното наследяване. Адв. Николаос Аргириу пък обърна внимание на начините за преодоляване на кризи, в това число на имотни такива. Не на последно място бяха обсъдени и специфичните национални регулации при инвестиции в недвижими имоти в България, включително начините за придобиване и регистрация на недвижим имот и рестрикциите при придобиване от чуждестранни граждани.

Юлия Попчева 

Снимки Лилия Йотова

About De Fakto

Проверете също

Шефът на спецсъда Георги Ушев оглави новия състав по делото „Младост“ (допълнена)

Суматоха кой ще подпише разрешението Иванчева и Петрова да напуснат домовете си Председателят на апелативния …

ВАдС против идеята депутати, министри и еврокомисари да влизат в затвора за обида и клевета

Създава се неравенство според общественото положение, ще се ползва за смразяване на опонента Категорично отрицателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.