Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Константин Каменаров осъден за шофиране пиян, изпада в несъвместимост с поста в БНТ

Окончателно: Константин Каменаров осъден за шофиране пиян, изпада в несъвместимост с поста в БНТ

Defakto.bg

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров е виновен за шофиране в пияно състоние и присъдата му е 1 година и 3 месеца лишаване от свобода, условно.

Това е окончателното решение на втората инстанция – Софийския градски съд, по казуса. То не подлежи на обжалване и протест.

А, при това положение, Каменаров изпада в несъвместимост със заемания от него пост начело на националната телевизия. Според Закона за радиото и телевизията, в управата на БНТ и БНР не могат да са хора, осъдени на лишаване от свобода за умишлено престъпление. Дали наказанието е условно или ефективно, в случая е без значение.

Оттук нататък думата има СЕМ, още повече че мандатът на генералния директор на БНТ изтича не сега, а през 2020 г.

Случаят е от юни 2016 г., когато при полицейска проверка, последвала вземане на кръвна проба, е установена концентрация от 1,6 промила алкохол в кръвта на Каменаров. Още тогава той обяснява този факт с изпиването на едно уиски, както и на билка „Златен корен“ разтворена в етилов алкохол, за отслабване. А му се наложило да се качи зад волана след обаждане на съпругата му с молба да я прибере от парти, защото й станало лошо.

По време на инцидента Константин Каменаров още не е начело на БНТ, оглавява националната телевизия през 2017 г. В тази година излиза и присъдата на първата инстанция – Софийският районен съд, която е осъдителна и сега изцяло се потвърждава от СГС.

А в Софийския градски съд делото се въртя дълго на празни обороти, като се отлагаше основно заради ангажименти на генералния директор, после заболяване на адвокат, а накрая и на самия Каменаров. Тази „болест“ се запомни със скандал – след като представен болничен лист обявяваше, че е в невъзможност да се яви пред съда, на следващия ден шефът на БНТ се озова на конференция в Брюксел и даваше интервюта оттам. Пътьом той и защитата му оспорваха взетата му кръвна проба в болница „Св.Ана“

В крайна сметка, на осмото поред насрочено заседание СГС приключи съдебното следствие по казуса.

Решението е с днешна дата и е на съдиите Руси Алексиев, Анелия Щерева и Ива Нешева.

About De Fakto

Проверете също

„Проба“ на ЕК за ново общо наблюдение върху върховенството на правото

Съобщение за проведена „първа мисия на ЕК по новия хоризонтален механизъм за върховенство на правото“ …

Две безпрецеденти награди спечели отборът на ЮФ на СУ „Св. Кл. Охридски“ на международно състезание по права на човека

Четвъртфинал и две безпрецентни  награди за писмени защити – и на ищец, и на ответник, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.