Последни новини
Home / Законът / Върнаха Ветко Арабаджиев, съдът разпореди постоянен арест (допълнена)

Върнаха Ветко Арабаджиев, съдът разпореди постоянен арест (допълнена)

Defakto.bg

Защитата: Обвиненията не съвпадат с онези, за които е разрешена екстрадицията

Върнатият снощи от Испания Ветко Арабаджиев ще е с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Това разпореди специализираният съд късно вечерта днес.

По-рано пресцентърът на МВР разпространи видео от

На слизане от самолета в София

докарването на Арабаджиев у нас,  закривайки лицата на участниците в събитието, включително и на самия Арабаджиев.

А преди обяд спецпрокуратурата внесе в специализирания съд искане за най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Делото започна в 16 часа, представените материали са 208 тома.

„Не разбирам защо съм тук и в какво ме обвиняват“, е заявил самият Ветко Арабаджиев.

Според обновеното обвинение той трява да отговаря за организирана престъпна група, действала от 2013 г. до миналата година за пране на пари и данъчни престъпления. Според прокуратурата укриването на данъци ставало чрез регистрирането на множество кухи фирми, на подставени лица – главно социално слаби. За схемата разследващите научили от свидетели и от експертиза на мобилните телефони на Арабаджиев, каза прокурор Кирил Пейчинов..

Пейчинов, цитиран от БНР, добави, че от кореспонденция в периода, в който Ветко и Маринела Арабаджиеви са се укривали край Барселона, ставало ясно, че двамата са били наясно с обвиненията си. Семейството обсъждало и възможността да търсят служители на приходната агенция, „да им ударят едно рамо“

Адвокатът му Илиян Василев пък бе категоричен: испанският съд е разрешил екстрадиция по обвинения за пране на пари и организирана престъпна група, действала в периода 2017-2018 г., данъчни престъпления изобщо не са били коментирани. А днес прокуратурата говори за данъчни престтъпления и пране на пари от 2013 г., то ест обвиненията, по които Арабаджиев е предаден и онези, по които се иска задържането му се разминават. В същото време правилата са повече от ясни – наказателна отговорност се търси само по обвиненията, по които е разрешена екстрадицията.

Налице са всички основания за задържане под стража, включително обосновано предположение за извършване на престъпленията и опасност от укриване, прецени спецсъдът. На възражението за разминаването на обвиненията бе обявено, че макар в решението на испанския съд наистина да не се коментират данъчни престъпления, те не изискват двойна наказуемост и проблем няма.

Маринела Арабаджиева още е в Испания, процедурата за нейната екстрадиция не е приключила, след като испанският съд е поискал допълнителни документи.

Разследването срещу фамилията е от миналата есен, през март съпрузите Арабаджиеви бяха задържани край Барселона.

About De Fakto

Проверете също

На първо четене управляващите зачертаха машинното гласуване

На първо четене управляващите отмениха машинното гласуване на местни и парламентарни избори.  За промените гласуваха …

Съдиите във ВСС принципно „за“ закриване на военни съдилища

Работна група ще определи кои и колко С 9 „за“ срещу 3 „против“ Съдийската колегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.