Последни новини
Home / Законът / България е подценила риска от измами с фондове на ЕС, сочи доклад на Европейската сметна палата

България е подценила риска от измами с фондове на ЕС, сочи доклад на Европейската сметна палата

Defakto.bg

60% от съмненията  за злоупотреби са били отхвърлени  от прокуратурата

Някои управляващи органи в България са класифицирали неправилно специфични рискове от измама с еврофондовете като ниски и следователно не са приложили към тях допълнителни процедури за контрол.  Това се казва в доклад на Европейската сметна палата, цитиран от БНР.

Одиторите са посетили 7 страни-членки, за да преценят по-добре как правителствата им се справят с борбата с измамите с еврофондовете – България, Франция, Унгария, Гърция, Латвия, Румъния и Испания.

Без да посочват конкретни случаи, те посочват, че са открили над 4 хиляди потенциални нередности, свързани с измами във връзка с използването на еврофондовете в страните-членки на ЕС между 2013-2017 г. Отбелязали са също,  че тези потенциални нарушения възлизат на около 1,5 млрд. евро, като 72% от тях засягат кохезионната политика, в т.ч. европейския фонд за регионално развитие, кохезионния фонд и европейския социален фонд.

Според одиторите за програмния период 2014-2020 година управляващите в страните-членки не са направили навсякъде достатъчно пълен анализ на риска от измами със средствата от кохезионния фонд, а като цяло държавите нямат специфична политика за борба с измамите.

В доклада се подчертава и  липсата на значим прогрес по отношение на активността на разкриването на измамите, както и че не се наблюдава и оценява достатъчно влиянието на мерките по превенция и разкриване.

„Мерките за корекция, в случай че се прилагат, имат ограничен сдържащ ефект. Съмненията не се докладват системно на съответния орган и координацията между органите за борба с измамите не е достатъчна“, подчертават още европейските одитори, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел.

Докладът  отчита, че  60 на сто от проверените случаи на съмнения за измами са били отхвърлени или прекратени от нашата прокуратура   Както АФКОС (дирекцията на МВР „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“), така и управителните органи не извършват систематично анализ на причините за отказа, допълват одиторите, посочва Дневник, като се позовава на БТА.

Уточнено е, че за изготвянето на доклада проверяващите са се срещнали с основни действащи лица в борбата срещу измамите. Сред тях са били представители на наказателното преследване и съдебната власт, разследващи, агенции за борба с измамите, служби за защита на конкуренцията.

About De Fakto

Проверете също

За висок професионализъм Гешев награди вътрешния министър, шефа на ДАНС, прокурори и следователи

На официална церемония в сградата на МВР главният прокурор Иван Гешев връчи грамоти, тематични плакети …

Отчетът на Теодора Точкова: Инспекторатът се ползва с подкрепата на обществото, доверието на магистратите и високата оценка на Европа

Инспекторатът към ВСС подхожда задълбочено и отговорно към изпълнението на своите правомощия, а реалните резултати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.