Последни новини
Home / Законът / Даденият на съд от „Артекс“ Никола Вапцаров: Делото явно е за сплашване, на гражданското общество

Даденият на съд от „Артекс“ Никола Вапцаров: Делото явно е за сплашване, на гражданското общество

Defakto.bg

„Не виждам конкретни неща, казани от мен, които да са навредили на репутацията на „Артекс“. За мен това дело е по-скоро с цел сплашване на гражданското общество – да се покаже, че обикновените хора не могат да застанат срещу онези, които са в изгодно положение спрямо финансите и властта, а ако го направят, ще бъдат смазани“. Така един от организаторите на протестите срещу небостъргача „Златен век“ Никола Вапцаров коментира пред БНР исковете за общо 200 000 лева, предявени срещу него и Мариан Башур от „Артекс“.

Вчера стана известно, че две фирми – „Артекс инженеринг“ и „Артекс – Златен век“ са внесли в СГС искови молби за непозволено увреждане срещу двамата активисти и по тях са образувани две граждански дела. По всяко от делата, образувани в съда на 5 юни, се търси обезщетение от 100 000 лева, по 50 000 лева съответно от Вапцаров и от Башур. Задължителните такси – 4% от стойността на иска са платени, общо възлизат на 8 000 лева за двете дела.

„Винаги сме изразявали категорично юридически издържано мнение, че небостъргачът в Лозенец се строи без разрешително за строеж и това се доказа впоследствие“, напомни Никола Вапцаров. Той още не е виждал исковите молби и не знае на какво точно почиват претенциите на двете фирми.

По информация на Де факто молбите се позовават на тв репортажи и публикации, отразили протестите на инициативния комитет „Лозенец“ и изказвания на Вапцаров и Башур.

В същото време, както е известно, макар че протестите вървят от 2017 г., строежът бе спрян този април след среща на активистите с премиера Бойко Борисов и последвали актове на ДНСК.

За заведените сега срещу тях дела Вапцаров каза още: „Не сме търсили точно този начин, но винаги сме искали да ангажираме и съдебната власт с този казус, защото институциите си затваряха очите. Благодарение на медийните публикации за „Апартаментгейт“ институциите се задействаха, иначе ние протестираме от 2017 г.“

Подчерта: Никога не сме отричали, че „Артекс“ строи качествено, нито сме твърдяли, че мамят клиентите си, но небостъргачът се строеше при изтекло разрешително, което бе потвърдено и от ДНСК, и от главния архитект на София.

About De Fakto

Проверете също

СБЖ поиска оставката на директора и Управителния съвет на БНР заради поръчковия натиск над журналисти

УС на СБЖ изразява категорична позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да …

Втора порция „разкрития“ за „шпионажа“ на шефа на „Русофили“: Прокуратурата публикува договори за паметни знаци, реклама и медиен мониторинг

Специализираната прокуратура предостави на публиката нова порция „информация“ от разследването за шпионаж срещу шефа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.