Последни новини
Home / Законът / Надпревара? Втори депутат предлага присъждане на разноски за адвокат по ЗАНН

Надпревара? Втори депутат предлага присъждане на разноски за адвокат по ЗАНН

Defakto.bg

Запълването на един съществен пропуск в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) очевидно излиза напред в парламентарния дневен ред. И предизвиква надпревара между депутати за запълването му.

Хамид Хамид

Инициативата с днешна дата е на Хамид Хамид (ДПС).

Става дума за липсващата в ЗАНН уредба за присъждане на разноски за адвокат и изобщо за защита в административнонаказателното производство. То предвижда двуинстанционно съдебно обжалване на наказателните постановления – пред районен и административен съд, но за тях са уредени единствено разноските за свидетели и вещи лица (с

препращащо приложение на НПК). В същото време страните – граждани и органи на власт, ползват и квалифицирани правни услуги за защита на интесерите им пред съда.

Проблемът не е нов, единственото налично решение дотук е за разноските за защита да се завеждат отделни дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (според тълкувателно решение на ВАС от 2017 г.).

Както Де факто писа, преди дни депутатът Крум Зарков (БСП) предложи решение. В предложения за ЗОДОВ за второ четене – по повод носенето на отговорност за нарушаване на правото на ЕС – Зарков иницира и допълнение в Закона за административните нарушения и наказания. Което предвижда в производствата по ЗАНН съдилищата да присъждат и разноските за един адвокат. А когато те се претендират от спечелилия делото издател на наказателното постановление, те да са в минималния размер по тарифата на Висшия адвокатски съвет.

Новата законодателна инициатива, с днешна дата, е на народния представител Хамид Хамид (ДПС). Разликата е, че Хамид предлага директни промени в ЗАНН. И с по-общ текст.

Предложението му е за нова ал. 3 на чл. 63 ЗАНН и гласи:

В съдебните производства по ал. 1 страните имат право на присъждане на разноски по реда на АПК. Ако заплатеното от страната възнаграждение за адвокат е прекомерно съобразно действителната правна и фактическа сложност на делото, съдът може, по искане на насрещната страна, да присъди по-нисък размерна разноските в тази им част, но не по-малко от минимално определения размер, съобразно чл. 36 от Закона за адвокатурата (сиреч по наредбата за минималните възнаграждения).

Дублирането на инициативите понякога е полезно. Особено ако са в интерес на гражданите.

About De Fakto

Проверете също

Камарата на частните изпълнители дари 52 300 лева на Александровска болница

Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) дари 52 300 лева на Александровска болница в София …

Внимание! Множат се производствата срещу нарушители на извънредните мерки заради Covid-19

В Сърбия вече има осъдени, включително по Скайп Наказателните производства за нарушаване на извънредните мерки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.