Последни новини
Home / Законът / Кадровиците освободиха член на КАК – участва в конкурс за повишение

Кадровиците освободиха член на КАК – участва в конкурс за повишение

Defakto.bg

Съдийската колегия на ВСС освободи Петя Рушанова-Колева като член на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК).

Това стана по молба на самата Рушанова, която обаче бе под условие. Кадровиците приеха, че в случая място за колебание няма и Петя Рушанова-Колева се връща като съдия в апелативния специализиран съд.

Поводът за трансформацията е решение на Върховния административен съд отпреди дни, с което бе отменено повишението на Бонка Янкова в Наказателната колегия на Върховния касационен съд. Янкова бе сред спечелилите конкурса за 4 вакантни длъжности в тази колегия на ВКС, но резултатите бяха оспорени от други претенденти. А ВАС отмени специално нейното назначение, защото докато се е провеждал конкурсът, Янкова е била член на Комисията по атестирането и конкурсите и това я е поставило в етичен конфликт. Дали е участвала в конкретната конкурсна комисия или в изработването на атестации специално за това състезане е без значение.

При това положение назначенията на останалите трима спечелили конкурса за Наказателната колегия на ВКС – Красимира Медарова, Невена Грозева и Надежда Трифонова изглеждат безспорни. Но Съдийската колегия на ВСС трябва да назначи нов човек на мястото на Бонка Янкова. Следващият в класирането е военният съдия от Пловдив Даниел Луков, а след него идват Петя Колева-Рушанова и Елена Каракашева, зам.-председател на Софийския апелативен съд. Кадровиците решиха, че и за тримата трябват да бъдат изготвени становища на етичните комисии и тогава да се пристъпи към гласуването им. Именно това прави невъзможно и по-нататъшното пребиваване на съдия Рушанова като член на КАК.

Отличие

Златен почетен знак и парична награда получава дъгогодишинят председател на окръжния съд в Сливен Къню Жеков, който се пенсионира.

По-любопитното при него бе друго – по предложение на председателя на ВАС Георги Чолаков кадровиците направиха компромис и отложиха момента на излизане в заслужен отдих с един ден. Причината е прозаична – от 1 юли таванът на пенсиите се индексира и става 1 200 лева. А тъй като става дума само за един ден, членовете на ВСС приеха, че няма да създават излишни проблеми на дългогодишния съдия и да го принуждават пост фактум да си търси увеличението.

About De Fakto

Проверете също

Манолова внесе жалба за касиране на избора за кмет на София, нарушенията са безобразни, изброява тя

Внасяме тази жалба не за да пречим на Столична община, а заради несправедливостта, заради множеството …

Нов синдикат в системата на затворите ще търси правата си

Най-новият синдикат, втори поред в системата на затворите и трети поред в обсега на Министерството …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.