Последни новини
Home / Законът / Наказателните съдии от Благоевград с ново писмо до ВСС

Наказателните съдии от Благоевград с ново писмо до ВСС

Defakto.bg
След като сезираха ВСС за нередности в управлението на Окръжен съд-Благоевград и осъществявана спрямо тях дискриминация от председателя Катя Бельова, наказателни съдии се обръщат с ново искане към кадровиците.
Те настояват Съдийската колегия на ВСС да преразгледа решението си за обявяване на конкурс за двама граждански съдии в ОС-Благоевград и да обяви едната бройка за наказателен съдия.
Становището е разгледано от Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) и е препратено на колегията „с оглед предстоящите обсъждания за обявяване на конкурс за заемане на свободните щатни длъжности съдия в ОС-Благоевград“.
От дневния ред на КАК се вижда, че недоволства по повод конкурсите има и от Окръжен съд-Враца, както и районните съдилища от този регион.

А на последното си заседание кадровиците се занимаваха с друго писмо – на председателя на РС-Бургас, също за кадровия дефицит. И отложиха решението си до получаването на справка за натовареността на съдилищата от апелативния регион.

Що се отнася до Благоевград, на бунт там се вдигат осем наказателни съдии. Те първо сезираха ВСС за ред нерешени проблеми, като драстичен пример се сочеше изосттавянето на над 20-годишната практика дежурствата в празнични и почивни дни да се дават от всички магистрати и вече дежурят само наказателните съдии.

ВСС разпореди на председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева да извърши проверка, тя изпрати трима проверяващи. А те заключиха, че Катя Бельова не дискриминира подчинените, нито поставя наказателните и гражданските съдии в неравностойно положение. Проверяващите изненадващо предложиха и промени в ЗСВ, които да отнемат от общите събрания на съдилищата правото да определят отделенията там и да прехвърлят задачата на Съдийската колегия.

ВСС трябваше да обсъди резултатите от проверката през май, но по молба на осемте наказателни съдии то бе отложено, за да имат време магистратите да се запознаят с документа и да изпратят възраженията си.

About De Fakto

Проверете също

В Полша искат имунитета на съдия заради решение, огласено пред медии. Европейски магистрати с онлайн протести в защита на Игор Тулея

Кампания в подкрепа на полския съдия Игор Тулея, спрямо когото е поискано отстраняване от длъжност …

Божков: Бойко, защо пращаше всеки месец пиарката си в офиса ми?

Бизнесменът  Васил Божков от Дубай пусна нов пост във Фейсбук, в който твърди, че премиерът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.