Последни новини
Home / Законът / Шефът на спецсъда Георги Ушев оглави новия състав по делото „Младост“ (допълнена)

Шефът на спецсъда Георги Ушев оглави новия състав по делото „Младост“ (допълнена)

Defakto.bg

Суматоха кой ще подпише разрешението Иванчева и Петрова да напуснат домовете си

Председателят на апелативния специализиран съд Георги Ушев (на снимката) оглави новия състав по гръмкото дело „Младост“.

В края на работния ден днес там завъртяха рулетката на случайния избор за новите трима съдии, които ще се занимаят с казуса на втора инстанция. Освен Ушев, в състава влизат Мариета Неделчева – докладчик и Стоян Тонев – и двамата не са титуляри, командировани са от спецсъда. След започваване с материалите, втората инстанция трябва да насрочи дата за процеса.

На жребия, по техни изрични молби, присъстваха Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Проблемът в случая бе, че двете дами са с мярка за неотклонение „домашен арест“ и могат да напуснат къщите си само след изрично разрешение на съда. Което да бъде изпратено и на строго контролиращото изпълнението на мярката (специално в този случай) Седмо РПУ. Иначе полицаите ще арестуват Иванчева и Петрова.

По този повод днес е възникнала суматоха, научи Де факто. След уведомяването по телефона за насроченото случайно разпределение, не е имало издадено разрешение от съдия за излизането на двете дами от вкъщи. В случая, преди казусът да е отишъл при конкретен състав, би могъл да го издаде само председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев. А той дълго време е бил служебно зает в съдебна зала. Иво Хинов от първоинстанционния спецсъд вече не може да подписва разрешения, защото делото е излязло от неговия съд.

В крайна сметка нещата са уредени и документът с подписа на Ушев е изпратен в 7-0 РПУ.

Де факто научи и друга любопитна новост. Безболезнено е решен проблемът със 70-те хиляди белязани евро, важни веществени доказателства по казуса. Съдия Хинов бе разпоредил банкнотите да се демаркират и върнат на основния свидетел на прокуратурата Александър Ваклин („услужил“ ги за „заковаването“ на кметиците) веднага, без да се чака приключването на процеса с влязла в сила присъда.

И защита, и обвинение се възпротивиха и атакуваха определението пред апелативния спецсъд. Но междувременно съдия Хинов сам го е отменил.

На първа инстанция той призна Иванчева, Петрова и Петко Дюлгеров за поискан от предприемача подкуп, но не и за получени от него пари. В мотивите към решението изрично бе признато и наличието на провокация към подкуп от страна на Ваклин, която обаче е била последваща и не е отразила на преценката на вините. Дадените наказания от спецсъда са тежки – 20 г. затвор за Десислава Иванчева, 15 г. за Биляна Петрова и 12 г. за Петко Дюлгеров.

 

About De Fakto

Проверете също

Данаил Кирилов: Няма да номинирам главен прокурор, засега

Няма да издигам номинация за главен прокурор. Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов пред бТВ. …

До изясняване на гражданството му, ВАС да спре назначението на Алексей Трифонов начело на Софийския градски съд

За това настояват съдия Евгени Георгиев и адвокат Александър Кашъмов Да се спре предварителното изпълнение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.