Последни новини
Home / Законът / Съдът в Страсбург признава право на Италия да не приема кораб със спасени мигранти

Съдът в Страсбург признава право на Италия да не приема кораб със спасени мигранти

Defakto.bg

Европейският съд по правата за човека (ЕСПЧ) е отхвърлил жалбата на екипажа на германския хуманитарен кораб „Сий-уоч 3“, който е в Средиземно море от 14 дни с десетки спасени мигранти, да акостира в Италия, съобщава БТА, позовавайки се на  ТАСС.
В решението си съдът  в Страсбург обявява, че е решил да не задължава италианското правителство да приеме намиращите се на борда на хуманитарния кораб мигранти, тъй като то вече е разрешило на най-уязвимите пътници, включително бременни жени и деца, а също и на един от мигрантите, който се е чувствал зле, да слязат на италианския бряг.
В решението си ЕСПЧ изразява надежда, че италианските власти ще продължат да оказват цялата необходима помощ на онези лица на борда на „Сий-уоч 3“, които са в уязвимо положение поради възраст или здравословно състояние.
На 12 юни корабът спаси 53 души край бреговете на Либия. Оттогава италианските власти са разрешили 11 от спасените мигранти да слязат на сушата по медицински или хуманитарни причини, но отказват да приемат останалите.
„Ще вляза в италиански води и ще доведа (мигрантите) в безопасност на Лампедуза“, заяви пред в. „Република“ капитанът Карола Ракете, имайки предвид италианския остров, където са довеждани много бедстващи мигранти.
Италианският вътрешен министър Матео Салвини обаче заяви, че хуманитарната организация „Сий уоч“ би трябвало да ги отведе в Холандия, тъй като корабът й плава под холандски флаг, или в Германия.
„Каквото и да е решението (на ЕСПЧ), моята позиция няма да се промени“, каза той. „Що се отнася до мен, („Сий-уоч 3″) може да остане в морето до Коледа или Нова година, но няма да пристигне в Италия“, подчерта Салвини.
Ако наруши нарежданията на италианските власти, корабът подлежи на глоба от 10 до 50 хиляди евро.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС: Проектът за по-тежки наказания на непълнолетните и Концепцията за наказателна политика се самооотричат. Какво всъщност искат управляващите?!

На фона на нестихващите драми в държавата, един от „драматичните“ сюжети – за заличаването на …

Ще разпитват световно известният финансист проф. Стив Ханке за корупция от времето на Иван Костов

 След като обяви проверка на схеми за държавна помощ от времето на премиера Станишев, самосезира …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.