Последни новини
Home / Законът / Съдът на ЕС подкрепи екоактивисти от Брюксел в битката срещу мръсния въздух

Съдът на ЕС подкрепи екоактивисти от Брюксел в битката срещу мръсния въздух

Defakto.bg
Брюксел, трафик

Съдът на ЕС е подкрепил исканията на екоактивисти за по-строги стандарти при измерването на качеството на въздуха, съобщава в. Сега, като се позовава на „Дойче веле“.  Съдиите са се произнесли  по дело, заведено от жители на белгийската столица Брюксел и природозащитна организация срещу градските власти относно системата, която се използва за проследяване на качеството на въздуха. Брюкселски съд отнесе казуса към Съда на ЕС за стриктното  прилагане на  законодателството на ЕС при измерването на качеството на въздуха в района на Брюксел.

Според съдиите в Люксембург измервателни станции трябва да бъдат инсталирани в районите с най-високи нива на замърсяване, каквито са изискванията на евроразпоредбите. „Местоположението на станциите за взимане на проби е много важно в системата за оценка и подобряване на качеството на въздуха, особено когато нивото на замърсяване надвишава определен праг“, пишат съдиите в становището си. Те добавят, че местните власти решават за местата, на които да вземат проби, а националните съдилища могат да преразгледат тези решения, включително и в дела, заведени от жители на дадена страна.

Съдът на ЕС също така постановява, че качеството на въздуха не трябва да се определя на базата на средната големина на съответната площ, а на резултатите от отделните станции за вземане на проби.  Това означава, че ако определена станция показва прекалено високи нива на токсично вещество, това трябва да се счита за нарушение на евростандартите, независимо че в останалата част от района може да има по-добро качество на въздуха, сочи  решението.

 

About De Fakto

Проверете също

Не е виц! Борисов подкрепя Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

„Кьовеши има нашата подкрепа за поста, просто при определянето на хора за високите европейски позиции …

Марешки в писмо до US президента Тръмп: Обричате България на мизерия, спрете грабителска сделка за Ф-16!

Парламентът  окончателно ратифицира сделката за закупуването на 8 изтребителя Ф-16, сделката струва 2,2 млрд. без …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.