Последни новини
Home / Законът / Съдът задължи Столична община два пъти месечно да мие улиците

Съдът задължи Столична община два пъти месечно да мие улиците

Defakto.bg
Привременни мерки разпореди днес съдия Албена Ботева от СГС по делото за мръсния въздух в София.
Съдът задължи Столична община да чисти с машини и вода улиците на града два пъти месечно до октомври и веднъж месечно след това – от октомври до април. Както и да обявява всеки ден на сайта на СОС и на всички спирки на метрото и на градския транспорт количеството прахови частици във въздуха.
Привременните мерки ще важат до приключване на делото.
Следващата дата е 11 ноември. Дотогава трябва да е готова назначената предния път екоекспертиза какво е било замърсяването на въздуха в София през 2015-2017 г., която трябва да бъде изготвена от метереолози и еколози на базата на проучвания и анализи. И днес съдия Ботева отказа да назначи други експертизи – за пораженията върху здравето на хората (поискана от ищците) и за средствата, дадени от СОС за преодоляване на проблема с мръсния въздух (поискана от Столична община). Необходимостта от тези изследвания ще бъде преценявана от съда след излизането на екоекспертизата.
Делото е по колективен иск срещу СОС, подаден на 29 май 2017 г. от няколко неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“, както и от адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Присъединиха се и трима софиянци.

Исканията са съдът да установи бездействието на СОС по замърсяването на въздуха в столицата и увреждането на здравето на жителите й в периода 2015-2017 г. и да й разпореди за предприеме ефективни мерки за решаване на проблема. Включително да субсидира медицински прегледи на столичани.

Определеният период е такъв, защото през 2015 г. СО е трябвало да приеме Програма за качеството на въздуха, но не го е направила. А крайната дата, май 2017 г., е датата на внасянето на иска.

 

About De Fakto

Проверете също

Атанаска Дишева: Иван Гешев ми отправи откровена заплаха

„По време на почивката, в коридора пред тази зала пред г-н Цацаров и г-н Чолаков, …

Данаил Кирилов към „опозицията“ във ВСС: Вие за кого работите, кой ви пише текстовете, защо саботирате избора?!

Безпрецедентни – по съдържание и послания – реплики отправи днес правосъдният министър Данаил Кирилов към …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.