Последни новини
Home / Законът / До втръсване: ВСС пак остави Петя Крънчева и Мирослава Тодорова без оценки, няма мнозинство

До втръсване: ВСС пак остави Петя Крънчева и Мирослава Тодорова без оценки, няма мнозинство

Defakto.bg

Сюжетът с атестациите на две съдийки от СГС – Петя Крънчева и Мирослава Тодорова започва втръсващо да се повтаря.

При трети опит да бъдат определени периодични оценки за работата им днес, за трети път Съдийската колегия на ВСС не събра мнозинство от 8 „за“ и отложи произнасянето си за идния вторник.

С това приликите между двата случая обаче приключват. Казусът „Крънчева“ изниква пред колегията заради възражения от съдийкатат, която беше зам.-председател на СГС в екипа „Янева“ срещу дадената й първоначална оценка от 91 точки – атестация, в рамките на отличната. Възражението обаче частично е уважено и оценката е вдигната на 93 точки, а на заседание на ВСС Вероника Имова предложи да пишат на Крънчева почти пълен отличен, 98 точки. Понеже делата й били сложни и отнемали много време и усилия.

Сигурното е, че отнемат време – съдия Крънчева десета година не успява да реши на първа инстанция едно от делата срещу Вальо Топлото, а заради подобни „сложности“ в крайна сметка по давност бяха погасени обвинения по известния процес за милионите на Майкъл Чорни. Срещу този магистрат има и висящо дисциплинарно дело с ред обвинения, отправени от предишния председател на СГС Калоян Топалов (включително за подправяне на протоколи).

Днес Съдийската колегия постигна резултат 5 на 4 по предложенията Крънчева да бъде оценена с 93 или 98 точки (няма 8 „за“), а предложението да получи 91 точки бе отхвърлено с 1 „за“(Лозан Панов) срещу 8 „против“.

Мирослава Тодорова не е възразявала срещу предложената от КАК оценка от 94 точки в периодична атестация. За част от кадровициге обаче това явно е твърде „високо“ оценяване на Тодорова (чийто професионализъм никога не е бил поставян под съмнение, но включително веднъж бе дори уволнена за забавени дела – сравнението с горния случай се натрапва, нали?). Прави впечатление обаче мълчанието, с което оценката на Тодорова вече трети път се отхвърля. Днес гласовете се разделиха 6 на 5 и казсът също е отложен за идния вторник.

 

About De Fakto

Проверете също

Йоана Чолакова от „групата на Божков“ излиза срещу 30 000 лева гаранция

Една от обвинените за „първата“ организирана престъпна група на Васил Божков Йоана Чолакова излиза на …

Без дебати, регистърът за вещите лица и информационната система на съдебното изпълнение минаха на първо четене

Две допълнения на Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързани с вещите лица и изпълнителните дела …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.