Последни новини
Home / Законът / Украйна гласува закон за химическа кастрация на педофили

Украйна гласува закон за химическа кастрация на педофили

Defakto.bg
Публичен регистър ще съдържа данни за лицата, извършили сексуални престъпления спрямо непълнолетни Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание парламентът на Украйна е приел закон за химическата кастрация на педофилите и създаване на публичен регистър, който ще съдържа данни за лицата, извършили сексуални престъпления спрямо непълнолетни, предаде БГНЕС.

След освобождаване, осъдените за педофилия  ще бъдат поставени на доживотен надзор, предаде БТА.

Решението е взето с гласовете на  247 депутати при необходими 226 гласа.  Промените  трябва да бъде подписани от президента на Украйна и влизат в  сила един ден след неговото публикуване.

В мотивите на законопроекта е отбелязано, че през последните няколко месеца в Украйна са били изнасилени две деца, а единият от извършителите е бил осъждан три пъти за подобни престъпления.

Украинскотозаконодателство не предвижда доживотен затвор или лишаване от свобода за сексуални престъпления спрямо малолетни.

Промените предвиждат химическа кастрация за педофили и насилници, каквато се прилага в много европейски държави и в някои американски щати, както и публичен регистър на извършителите.

Принудителна химическа кастрация няма да се налага на лица, извършили прстъплението като непълнолетни, тоест под 18 гидини и на над 65 годишните.

Законът предвижда увеличаване на наказателната отговорност за изнасилване на непълнолетни.

Изнасилване, извършено от група хора или изнасилване на непълнолетна или непълнолетен, се наказва с лишаване от свобода от 7 до 15 години. Изнасилване, довело до тежки последици, както изнасилването на малолетни лица се наказва с лишаване от свобода за срок от 10 до 15 години, гласят поправките.  Предишният максимален размер на наказанието беше 12 години лишаване от свобода.

 

About De Fakto

Проверете също

Оставката на министър Данаил Кирилов искат шест неправителствени организации

Предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс за „независим прокурор“ са имитация с политически ефект, …

Сотир Цацаров поиска преназначаване като върховен прокурор, преди да стане шеф на КПКОНПИ

Главният прокурор Сотир Цацаров, чиято оставка от поста единодушно бе гласувана вчера от Пленума на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.