Последни новини
Home / Законът / Военно-апелативната прокуратура протестира пред ВКС спряното наказателно дело срещу ген. Кирчо Киров

Военно-апелативната прокуратура протестира пред ВКС спряното наказателно дело срещу ген. Кирчо Киров

Defakto.bg

Военно-апелативна прокуратура е протестирала пред Върховния касационен съд определението на Военно- апелативен съд от 10 юли  2019 г., с което за срок от 6 месеца  бе спряно наказателното производство срещу Кирчо Киров. Генералът е подсъдим за длъжностно присвояване в особено големи размери, нещо което той и защитата му отричат с аргумента, че парите са харчени за нуждите на военното разузнаване. Бившият разузнавач номер едно по това дело получи от Софийския военно-окръжен съд  15 години затвор.

Като причина за спирането съдът изтъква влошеното  здравословно състояние на подсъдимия.

Ето какво каза прокуратурата по този повод:

         В проведеното съдебно заседание на 10.07.2019 г. по въззивното производство срещу Кирчо Киров пред Военно-апелативния съд, подсъдимият Киров не се е явил въпреки, че е бил длъжен, тъй като участието му е задължително. На това заседание защитникът на Киров е представил копие от съдебно-медицинска експертиза, която е била назначена по друго наказателно производство срещу него, което се разглежда в момента от Върховния касационен съд. Позовавайки се на копието на съдебно медицинската експертиза, Военно-апелативния съд е спрял наказателното производство срещу Киров.

         Военно – апелативна прокуратура счита, че това определение на съда е незаконосъобразно, поради следните съображения:

–         Съдът се е позовал на копие от експертиза, назначена по друго дело, като това е незаконосъобразно, тъй като съдът е длъжен да взема решенията си само на доказателства, събрани по надлежния ред, при спазване на принципа на непосредственост по смисъла на чл. 18 от НПК – да основава решенията си върху доказателствени материали, които е събрал и проверил лично;

–         Представено е копие от експертиза, което не представлява дори заверен препис от него, а не е приложено и заверено копие от определението на ВКС за спиране на производството срещу Киров;

–         Липсва предвидена възможност на съда за спиране на наказателното производство за определен срок, каквото е сторил Военно – апелативният съд с произнасянето си на 10.07.2019 г.

Военноапелативна прокуратура счита, че неявяването на Кирчо Киров в съдебното заседание на 10.07.2019г. представлява основание за изменение на мярката му за неотклонение в по-тежка, тъй като не са представени доказателства за наличие на уважителна причина и обективна невъзможност на лицето да участва лично в наказателното производство.

About De Fakto

Проверете също

Рокади по върховете, Иван Гешев предложи три дами за заместнички

Депутатите ще избират нов член на Прокурорската колегия на ВСС от тяхната квота На предстоящото …

Прокуратурата в Бургас: Няма открит радиоактивен или токсичен отпадък в контейнерите с боклук от Италия

Няма установен радиоактивен или токсичен отпадък в проверените на този етап контейнери с боклуци, пристигнали …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.