Последни новини
Home / Законът / Осуетен опит за хакване на Комисията за личните данни, тя проверява защитите на НАП

Осуетен опит за хакване на Комисията за личните данни, тя проверява защитите на НАП

Defakto.bg

Направен е опит за хакерска атака в Комисията за защита на личните данни, съобщи БНР.  Информацията е потвърдена от “ председателя на комисията Венцислав Караджов.

Опитът е направен през безжичната Wi-Fi мрежа на комисията, което означава, че извършителят физически е бил в района на сградата ѝ, за да се опита да извърши хакерска атака в системата.  Караджов подчертава, че атаката е спряна и затова не може да каже дали целта е бил сайтът на комисията или базата данни. Според него това е целенасочен опит за саботаж на работата на комисията.

Междувременно Комисията за защита на личните данни започна  проверка на Националната агенция за приходите във връзка с изтичането на лична информация след хакерската атака срещу НАП. Съобщението е лаконично от страницата на приходната агенция.  Комисията ще проверява и доколко правилата на НАП за обработване на лични данни, обучението на хора, организацията и взетите технически мерки отговарят на анализираните рискове. Срокът за приключване на проверката е 20 август.

Очаква се НАП да  пусне в сайта си приложение, с което гражданите да проверят дали техни лични данни са станали публично достояние в противоречие със закона.

Миналата седмица  агенцията съобщи  кои са личните данни, които са източени в публичното пространство от системата. По този повод  Вени Марковски,  председател на УС на  „Интернет общество – България“ , коментира, че съобщението  не дава отговор на много въпроси, а „неадекватната реакция понякога е по- лоша от липсата на реакция“.
„Пускането на приложение, чрез което да разберем дали данните ни са откраднати, е не само безсмислено, но и опасно, защото някои хора могат да се успокоят, че това е решение на проблема“, написа той във Фейсбук  страницата си.
И още : “ НАП имат имейлите, телефоните или поне пощенските адреси на засегнатите лица. Те трябва да ги използват, за да се свържат с всеки един ПООТДЕЛНО. Писмата следва да са лични, а не циркулярни. В тях трябва да бъдат описани и мерките, които НАП ще предприеме, за да защити гражданите на република България (а не “клиентите” си) от по-нататъшна злоупотреба с личните им данни“,  коментира Марковски.

 

About De Fakto

Проверете също

Рокади по върховете, Иван Гешев предложи три дами за заместнички

Депутатите ще избират нов член на Прокурорската колегия на ВСС от тяхната квота На предстоящото …

Прокуратурата в Бургас: Няма открит радиоактивен или токсичен отпадък в контейнерите с боклук от Италия

Няма установен радиоактивен или токсичен отпадък в проверените на този етап контейнери с боклуци, пристигнали …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.