Последни новини
Home / Законът / Проф. Валери Димитров с похвално слово за кандидата Иван Гешев: Бил смел и с остър ум, опълчил се на „уникалното престъпление КТБ“

Проф. Валери Димитров с похвално слово за кандидата Иван Гешев: Бил смел и с остър ум, опълчил се на „уникалното престъпление КТБ“

Defakto.bg

Кампанията срещу него била „мръсна“, а опонентите – „клакьори и лакеи“

Иван Гешев

След масовите подкрепи от прокурорски колективи (в голямата си част подписани от началниците им), от дирекции на МВР и от ДАНС, както и от двамина ректори – на ЮЗУ и УНСС (чиито писма бяха представяни като колективни становища на вузовете), в хвалбите за Иван Гешев индивидуално се включи проф. Валери Димитров.

В становище, тутакси публикувано на сайта на ВСС, проф.Димитров заявява, че го изпраща „като член на юридическата академична общност“. В момента той е ръководител на катедра „Публичноправни науки“ в УНСС.

Валери Димитров е от познатите на публиката юристи, чест гост на тв студиа по банкови въпроси, бе депутат от НДСВ, после председател на Сметната палата, избиран на поста включително с гласовете на ДПС, а впоследствие и на ГЕРБ. В парламентарното си битие той бе и автор на промяната в Закона за съдебната власт, която направи публични закритите дотогава заседания на Висшия съдебен съвет, защото делата на съдебните кадровици трябва да на открито – за което тогава получи публични адмирации.

Сега проф.Димитров излиза с впечатляваща страстна подкрепа за Иван Гешев като кандидат за главен прокурор, най-вече заради мегаделото „КТБ“, покрай което двамата се запознали и преподавателят консултирал прокурора. Става дума за процеса срещу Цветан Василев и още 17, обвинени от спецпрокуратурата под ръководството на Гешев като „организирана престъпна група“ от банкери, одитори, счетоводители и прочее, извършвали банково дело. Спецове нарекоха тази конструкция уникална. А в едно от безкрайните си изявления самият Иван Гешев обрисува прокурорския успех като „да кацнеш с дизел на Луната“.

Според Валери Димитров кандидатът за главен прокурор е: „смел, отговорен и морален“, „пример за публичност и отчетност“, „има остър и аналитичен ум“, в същото време „просто по човешки не крие възмущението си от действията на човека, злоупотребил с доверието и парите на хиляди вложители“. Обобщава: „Избирането на Иван Гешев за главен прокурор за мен ще означава и че ще бъдат положени максимални усилия за изматата КТБ да има справедливо възмездие“ (Казусът вече е в съда, каквото е свършила прокуратурата – свършила).

Впечатляват и определенията спрямо противниците на Гешев, назовани „лакеи и клакьори на човека, ограбил банката“, участници в „мръсна кампания“, автори на „маймунска логика“, отстояващи „глупави до идиотизъм твърдения“ с користни цели.

Емоциите на проф. Димитров са си негова работа, както и изборът му да ги направи публично достояние. За чистота на фактите обаче напомняме, че твърдяната от юриста-преподавател „актуална информация за отхвърляне на иска на Оманския фонд срещу държавата от инвестиционния арбитраж във Вашингтон“ на два пъти бе публично опровергана от д-р Радосвета Василева (която освен дъщеря на баща си е и юрист с впечатляваща квалификация).  Както и че примерната „публичност“ на кандидата за главен прокурор, схващана от него като гръмки акции под медийни прожектори вече доведе до нова жалба срещу България пред Евросъда в Страсбург от Десислава Иванчева и Биляна Петрова за погазените им човешки права.

И още – в малобройните, в сравнение с подкрепите, становища на неприемащите кандидатурата на Иван Гешев (включително на гражданския съдия Васил Петров и адвокати) се излагат същностни аргументи за фигурата, ролята, отговорностите на главния прокурор като такъв. Ако има кой да ги чуе.

 

About De Fakto

Проверете също

Общото събрание на софийските адвокати започна и продължи със спорове, Данаил Кирилов ги приветства с „респект и уважение“ (допълнена)

С оспорвания тръгна Общото събрание на софийските адвокати в 272 аудитория на СУ  „Св.Климент Охридски“ …

Доброто държавно и лошото частно билетче*

Петър Ганев, Институт пазарна икономика* Предложението на Валери Симеонов за забрана на частните лотарии, чрез …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.