Последни новини
Home / Законът / Самоуби се върховният прокурор Васил Миков, съобщи държавното обвинение

Самоуби се върховният прокурор Васил Миков, съобщи държавното обвинение

Defakto.bg

Прокурорът от ВКП Васил Миков е намерен прострелян в жилището си, съобщи  прокуратурата.  Той се е самоубил със законно притежавания си пистолет, е основната  версия. Сигналът е получен в 15:35 ч. на тел. 112. Подал го е член на семейството на Миков. На мястото се извършва оглед от прокурори.

Миков е първият административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна.  До своята смърт е прокурор във Върховната касационна прокуратура.  През 1998/1999 г. на два пъти беше кандидат за главен прокурор след като изтече мандата на Иван Татарчев, но не бе избран от  Висшия съдебен съвет.

Веднъж загуби  в конкуренция с  тогавашния шеф на спецследствието Бойко Рашков, а втория път –  от ползващият  се с  протекцията на синия кабинет (тогава)  зам.министър на правосъдието  Никола Филчев.

След като встъпи в длъжност, Филчев командирова  Миков в Кърджалийската окръжна прокуратура. По онова време Васил Миков нашумя със съдържателни  критики срещу управленския стил на Филчев като главен прокурор. Бе сред смелите обвинители, макар и малобройни, които не мълчаха и не премълчаваха – тогава.

На два пъти, през 2000 г. бе  атакувана кантората  в Добрич на съпругата му  Анета Микова.  Архивите пазят спомена, че на  22 март с.г. Висшият съдебен съвет реши, че върху прокурора Васил Миков е оказван недопустим психологически натиск от главния прокурор Никола Филчев да подаде оставка.

Миков бе популярен като компетентен прокурор, който не се поддава на влияния, извън закона.

Де Факто изказва съболезнования на семейството на Васил Миков.

 

About De Fakto

Проверете също

Общото събрание на софийските адвокати започна и продължи със спорове, Данаил Кирилов ги приветства с „респект и уважение“ (допълнена)

С оспорвания тръгна Общото събрание на софийските адвокати в 272 аудитория на СУ  „Св.Климент Охридски“ …

Доброто държавно и лошото частно билетче*

Петър Ганев, Институт пазарна икономика* Предложението на Валери Симеонов за забрана на частните лотарии, чрез …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.