Последни новини
Home / Законът / Минимум 4,50 на писмен тест и 4,00 на устен изпит за класиране на кандитатите за съдии по вписванията

Минимум 4,50 на писмен тест и 4,00 на устен изпит за класиране на кандитатите за съдии по вписванията

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов одобри  Регламент за провеждане на писмения и устния изпит от конкурса за длъжността „съдия по вписванията“ при районните съдилища, съобщиха от МП.

Както Де факто не веднъж писа, конкурсът е за 44 вакантни места, разпределени в общо 36 районни съдилища в цялата страна, включително в София, Пловдив, Бургас. Изискванията към съдиите по вписванията са като към магистратите – да са само български граждани, да са завършили „Право“ и издържали изпит за правоспособност, да не са осъждани на лишаване от свобода за умишлени престъпления (въпреки реабилитацията), да не страдат от психически заболявания. Допуснати са 706 кандидати, писменият изпит ще се проведе на 15 септември в зала 3 на НДК с начален час 10,00 ч.

Какво предвижда одобреният регламент?

Писменият изпит се провежда под формата на тест, въпросите са общо 40 и предполагат само един верен отговор. Вариантът на теста се изтегля в самия изпитен ден от кандидат, посочен от колегите му. Изпитът продължава два астрономически часа, използването на помощни материали, включително нормативни актове, практика и т.н. не е разрешено.  За отличен 6,00 се изискват от 39 до 40 верни отговора, 5,50 ще получат отговорилите вярно на от 37 до 38 въпроса. Слаба оценка се пише при под 20 верни отговора. Оценките излизат до един месец от провеждането на теста, до устен изпит се допускат само получилите минимум много добър 4,50.

Устният изпит се провежда в едномесечен срок след обявяването на резултатите от писмения изпит, по предварително разпространен въпросник. Кандидатите се явяват по огласен график, теглят по два въпроса, отново нямат право на помощни материали. В класирането участват онези от тях, които са получили минимум добър 4,00 на устния изпит. Класирането е по бал – сбор от двете оценки, съгласно поредността на съдебните райони, посочени от кандидатите. При равен бал, се взема предвид оценката от държавния изпит по гражданскоправни науки, при ново равенство – общата оценка от държавните изпити, в краен случай и общата оценка от семестриалните изпити. Резултатите се обявяват на видно място и се съобщават на класираните кандидати.

Де факто пожелава успех на всички.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Още седем обвинения срещу хазартния бос Васил Божков, станаха общо 18

Специализираната прокуратура е обвинила  хазартния бос Васил Божков за нови  7 криминални деяния,  съобщава  държавното …

Апелативният съд в Пловдив отмени оправдателната присъда за доктора, застрелял „заловен“ крадец

Апелативният съд в Пловдив отмени оправдателната присъда на д-р Иван Димитров за убийството на Жоро …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.