Последни новини
Home / Законът / Съкратеното производство да отпадне само за умишлените убийства, настояват от ГЕРБ

Съкратеното производство да отпадне само за умишлените убийства, настояват от ГЕРБ

Defakto.bg

Пак вкарват предложението делата на Европейската прокуратура да се гледат от спецсъда

Съкратеното съдебно следствие, при което срещу признаване на фактите на обвинението и отказ от събиране на нови доказателства присъдата се намалява с 1/3, да отпадне само за случаите на умишлено причиняване на смърт.

За това настояват Анна Александрова (председател на правната комисия), Красимир Ципов и Иглика Иванова-Събева от ГЕРБ. Тримата са внесли предложение за второ четене към обединения проект за НПК. Той е на БСП, патриоти и „Воля“ и предвижда да няма съкратена процедура както при умишлените убийства, така и при нанасяне на тежки телесни повреди.

Четвъртият проект – на ГЕРБ, в който се искаше процедурата да остане за всички престъпления, но редукцията на наказанието да е с 1/5 при убийства, тежки наранявания, блудства и изнасилвания и то по преценка на съда, бе отделен, ще се обсъжда по-нататък. Затова сега управляващите „редактират“ идеите на другите за второ четене. Срокът за предложения изтича днес.

На извънреден председателски съвет миналия петък бе решено проектите за премахване на съкратеното производство да се гледат приоритетно и да бъдат окончателно приети до изборната ваканция на НС, която започва на 16 октомври. Поводът за избързването станаха протестите на жителите на с.Сотиря.

Александрова, Ципов и Иванова-Събева вкарват за второ четене и други свои предложения. Така те настояват в НПК да се запише и че делата от компетентност на Европейската прокуратура са подсъдни на специализирания наказателен съд. Както е известно, новата прокуратура на ЕС още не е създадена, но тя ще се занимава с финансови престъпления срещу общността. При дебата в правна комисия за първо четене Крум Зарков (БСП) заяви, че предложението за спецподсъдността и на тези казуси е твърде прибързано.

About De Fakto

Проверете също

В Полша искат имунитета на съдия заради решение, огласено пред медии. Европейски магистрати с онлайн протести в защита на Игор Тулея

Кампания в подкрепа на полския съдия Игор Тулея, спрямо когото е поискано отстраняване от длъжност …

Божков: Бойко, защо пращаше всеки месец пиарката си в офиса ми?

Бизнесменът  Васил Божков от Дубай пусна нов пост във Фейсбук, в който твърди, че премиерът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.