Последни новини
Home / Законът / Президентът разговаря с председателя на КС на Австрия за ползите от въвеждане на индивидуална конституционна жалба

Президентът разговаря с председателя на КС на Австрия за ползите от въвеждане на индивидуална конституционна жалба

Defakto.bg

 

Резултатите и предизвикателствата, свързани с правото на индивидуална конституционна жалба са  обсъдили държавният глава Румен Радев с председателя на Конституционния съд на Австрия проф. д-р Кристоф Грабенвартер.   Двамата са разговоряли във Виена,  където българският държавен глава е на официално посещение по покана на своя австрийски колега Александър Ван дер Белен.

Напоследък президентът поставя настойчиво въпроса за въвеждане на индивидуалната конституционна жалба, която разширява кръга на субектите, които могат да се обръщат към Конституционния съд,  дискусия, която се води  безрезултатно у нас вече близо 20 години.

В момента българските граждани нямат право на такава жалба. Конституционният съд действува по инициатива най-малко на една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор. Някои спорове могат да се повдигат и от общинските съвети. Омбудсманът може да сезира Конституционния съд  противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите.

Според държавният глава обаче българските институции трябва  да работят за реално овластяване на гражданите, включително и с изрично предоставяне на правото на индивидуална конституционна жалба.

Президентът е запознал българската общност в Австрия с идеята си за въвеждане на индивидуална конституционна жалба в България, което по думите му ще допринесе за необратимостта на демократичните процеси у нас.  „Австрия е родината на конституционния съд и мисля, че реализирането на тази идея е важно за създаването на по-организирано и силно гражданско общество и в България“, смята  държавният глава.

Със срещата с проф. д-р Кристоф Грабенвартер приключи и официалното посещение на българския държавен глава в Република Австрия.

 

About De Fakto

Проверете също

Как се отчита и заплаща нощният труд в МВР – по трудовия кодекс или по специалния закон, ще тълкува ВКС

Искането е на Данаил Кирилов В Тълкувателно дело 1 за 2020 г. Гражданската колегия на …

Кадровиците гласуваха втора оставка на апелативен прокурор, този на Пловдив

Иван Даскалов напуска поста, считано от 4 март С два месеца закъснение колегията на ВСС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.