Последни новини
Home / Законът / Как да сгъваме бюлетината на изборите, реши ЦИК

Как да сгъваме бюлетината на изборите, реши ЦИК

Defakto.bg
Най-дългата бюлетина за местните избори на 27 октомври е за общински съветници в София

„Избирателят би могъл да сгъне по всякакъв  начин бюлетината стига да бъдат видими частите, предназначени за секционната избирателна комисия, а именно квадратчетата, на които се поставят печатите на гърба на бюлетината и отрязъка с номера на бюлетината, така че той да може да бъде скъсан на секционната избирателна комисия, без да се покаже вотът на избирателя.  Това заяви  говорителят на ЦИК Александър Андреев, който обяви решението  на  избирателната комисия  за примерно сгъване на бюлетината в местните избори.  „Нашата препоръка е преди да излязат от кабината за гласуване добре да стиснат бюлетината по ръбовете, така че тя да остане затворена, а не при пускането в избирателната кутия тя да се отвори“, подчерта говорителят на ЦИК.
Андреев допълни, че е започнало обучението  на членовете на избирателните комисии. „Към момента обучението протича нормално със засилен интерес от страна на всички Общински избирателни комисии“, каза той.

Първите камиони с бюлетините вече са заминали за пет области – Бургас, Русе, Варна, Шумен и Търговище. Те са получени от членове на избирателните комисии. По график ще бъдат разпределени и в останалите областни градове, „за да може след което те да бъдат комплектовани и за съответните общини и в деня на изборите да бъдат предадени на секционните избирателни комисии, за да може да започне подготовката за изборния ден“, каза още той.
Андреев съобщи,  че общият брой на граждани на държави-членки на ЕС, които са заявили и ще участват в изборите са 770.
Регистрирани са девет  сдружения за наблюдение на изборите в страната с общо  735 упълномощени наблюдатели.

About De Fakto

Проверете също

(Почти) полунощно гласуване на извънредния закон: Пълен списък на делата, които ще се гледат, намалените глоби и други новости

Стахановски, след като цял ден обсъжда три конфликтни проекта за второ четене, парламентът ги и …

Нова заповед: Здравният министър временно забрани влизането на територията в България заради К-19

Здравният министър издаде заповед, с която се въвежда временна забрана за влизането на територията на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.