Последни новини
Home / Законът / Старт на избора на нов шеф на КПКОНПИ

Старт на избора на нов шеф на КПКОНПИ

Defakto.bg

Процедурата за избор на нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) стартира днес.

Със 150 „за“, 0 „против“ и 3 „въздържали се“ депутатите гласуваха процедурни правила за вота. В 14-дневен срок народните избраници трябва да номинират кандидати за длъжността – поотделно или в групи.

Дотук се стига, след като първият шеф на мегакомисията Пламен Георгиев даде оставка на 31 юли тази година, а през октомври замина като консул във Валенсия. Напускането на Георгиев бе заради отзвука на скандала за апартаментите на властта и специално за неговата незаконна тераса. И.ф. председател на КПКОНПИ е заместникът Антон Славчев, бивш служител на ДАНС.

Законовите изисквания към шефа на КПКОНПИ са за висше юридическо образование и минимум 10 години професионален стаж, както и за притежавани високи професионални и нравствени качества. Наличието на въпросните качества се мотивира от вносителите. За номинацията се изисква също писмено съгласие от кандидата да бъде предложен, както и да мине проверка на комисията по досиетата. Плюс диплома, документи за стажа, свидетелство за съдимост. Кандидатурите се публикуват на страницата на НС, а в 7-дневен срок номинираните представят управленската си концепция, декларации за несъвместимост и за имущество и интереси. НПО, висши училища и научни организации могат да изпращат становища за кандидатите и да им поставят въпроси. След извършване на предварителното проучване за принадлежност към бившите тайни служби, ресорната парламентарна комисия за борба с корупцията извършва проверка за допустимост на кандидатите, а после публично изслушва допуснатите.

Финалът е изслушването в парламента, изборът се извършва с гласовете на повече от половината от присъстващите депутати.

About De Fakto

Проверете също

Декларация на адвокатурата: Законността е в опасност, където свършва правото, започва тиранията!

Общото събрание не подмина безпредецентната активност на прокуратурата и ставащото в Темида след намеса на …

Общото събрание на адвокатите: Призиви за оставка и неприет отчет на Висшия съвет, приветствието на Иван Гешев срещнато със смях (обновена и допълнена)

С едноминутно мълчание в памет на починалите през изминалата година защитници започна Общото събрание на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.