Последни новини
Home / Законът / Христо Христов е новият окръжен прокурор на Велико Търново

Христо Христов е новият окръжен прокурор на Велико Търново

Defakto.bg

С 9 срещу 2 гласа Прокурорската колегия избра Христо Христов за окръжен прокурор на Велико Търново. Конкурент му бе друг обвинител от ОП Мирослав Овчаров.

Христо Христов е прокурор от 2006 г., започва в РП-Елена, преди това е бил следовател. От 2012 г. е в ОП – Велико Търново, зам.-окръжен прокурор. От половин година изпълнява функциите на ръководител. Изслушването му бе дълго и обстоятелствено, по целия „конспект“ от проблеми – тръгвайки от реформата на районните прокуратури, практиката, та до сградни неуредици.

Той изрично бе подкрепен от Сотир Цацаров, за него се изказаха Огнян Дамянов и Гергана Мутафова. Изтъкнати бяха опитът, инициативността, авторитетът на Христов.

Конкурентът Мирослав Овчаров епрокурор от 2007 г., първо в РП – Велико Търново, после в Горна Оряховица. В окръжната прокуратура е от 2016 г. Преди да влезе в държавното обвинение е работил като дознател. Доктор по право, защитил дисертация за престъпленията против спорта по българското наказателно право във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. С изказване го подкрепи Йордан Стоев, включително заради високото ниво на правни познания.

Обвинението е затова, че от неустановена дата в края на август 2019 г. до 19 октомври 2019 г. на територията на община Несебър в качеството му на длъжностно лице съгласно разпоредбана та чл. 1519, ал.1 от Изборния кодекс, е ръководил престъпна група, създадена с цел

About De Fakto

Проверете също

Конституционният съд ще се произнесе на 30 юли по питането на Гешев за имунитета на президента

Текстове от Закона за социалните услуги са обявени за противоконституционни На 30 юли Конституционният съд …

Омбудсманът настоя пред МВР-шефа за бързо разследване на случаите с полицейското насилие над граждани

  Омбудсманът Диана Ковачева е  изпрати препоръка до вътрешния министър  Младен Маринов, с която поиска …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.