Последни новини
Home / Законът / Не само Мирослава Тодорова, и други магистрати са пострадали от теч на данните им от Инспектората

Не само Мирослава Тодорова, и други магистрати са пострадали от теч на данните им от Инспектората

Defakto.bg

Това е установила дотук проверката на КЗЛД

Не само съдия Мирослава Тодорова, и други магистрати са пострадали от нарушения на Регламента за защита на личните данни (GDPR), извършени от Инспектората към ВСС. Това става ясно от отговор на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) на запитване от Де факто.

На 17 юли Инспекторатът скандално публикува имуществената декларация на известната съдийка, ведно с три ЕГН – нейното, на съпруга й и на непълнолетния им син, както и данните от личната карта на Тодорова и адреса на семейството. Файлът бе красноречиво озаглавен „NE SE CHISTIIIII“ и престоя на страницата на институцията ден и половина, преди достъпът до всички имуществени декларации да бъде прекратен. Впоследствие от Инспектората, на когото законът вмени да е контрольор за сигурността на личните данни в Темида, обясниха станалото с „техническа грешка“, „пропуск“ на служител с икономическо образование и прочее и обявиха, че ще направят задълбочена проверка за причините за теча. До момента съдбата на тази проверка, както и резултатите от нея не са известни. Де факто втори месец чака отговори на въпросите си по нея.

Паралелно обаче своя проверка започна и Комисията за защита на личните данни. Попитахме ги дали тяхната проверка е приключила и какво е установила.

Отговорът на КЗЛД не закъсня и се оказа прелюбопитен:

В отговор на вашето запитване ви уведомяваме, че проверката не е приключила. На този етап са установени конкретни нарушения на Регламента и са изискани допълнителни материали от Инспектората, за да се установи конкретният брой засегнати лица, тъй като нарушението не е само единствено и относно съдия Мирослава Тодорова. До края на ноември комисията ще излезе с конкретно решение„.

Очевидно, то няма да е положително за работата на институцията, оглавявана от Теодора Точкова. Но мандатът на инспекторите изтича, този на главния инспектор също – догодина. А гафовете традиционно не се отразяват на бъдещото кариерно развитие.

Междувременно, на следващото си заседание във вторник Съдийската колегия на ВСС също ще се занимае с темата „Мирослава Тодорова“. Конкретно с решението на Върховния административен съд, отменило безмълвното понижаване на оценката за работата на съдийката с цяла една степен. Драмата с оценяването се проточи през няколко заседания на колегията, като мнозинството от кадровиците упорито отказваха да приемат поставената й от Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) най-висока оценка (много добра), макар и не с максималния брой точки. Накрая без аргументи работата на Тодорова бе оценена с една степен по-ниско (добра), понеже имала дисциплинарни производства за забави. Към онзи момент те до едно са приключили, а наказанията заличени по давност.

За сметка на това същото мнозинство произведе друга съдийка от Софийския градския съд Петя Крънчева в почти пълен отличник, макар тя да е с висящо дисциплинарно дело включително по обвинения за подправяне на протоколи.

 

About De Fakto

Проверете също

За правото на протест, правата на третите лица и задълженията на държавата

От държавата се очаква да намери необходимия баланс между правото на протест, правата на третите …

Столицата отново под блокада, полицията не използвала физическа сила заради многото жени на протеста

„Орлов мост“,  площад „Независимост“ и кръстовището пред Софийския университет отново са под блокада на протестиращите, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.