Последни новини
Home / Законът / На съд е предаден Мартин Трифонов, обвинен в убийството на 7-годишната Кристин в с. Сотиря

На съд е предаден Мартин Трифонов, обвинен в убийството на 7-годишната Кристин в с. Сотиря

Defakto.bg

Делото няма да се гледа при условията на съкратеното съдебно следствие

По делото няма да се допуска Окръжната прокуратура в Сливен e внесла  в съда обвинителния акт срещу 21-годишния Мартин Трифонов, който изнасили и уби по особено мъчителен начин 7-годишната Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря, съобщи държавното обвинение.

До дни ще бъде насрочена дата за делото, което трябва да започне до два месеца, се разбра от говорителя на съда Мартин Данчев

По това дело няма да бъде допуснато съкратено следствие, заради промяната в закона, която забранява такава процедура при умишлено причиняване на смърт„, посочи още той.

Три са престъпленията, в които е обвинен  Мартин Трифонов – първото е за убийство на малолетно дете по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години,  доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Второто обвинение е опит за изнасилване, за което се предвижда от 10 до 20 години затвор. Третото обвинение е за блудство с малолетно дете, като предвиденото наказание е от 5 до 20 години „лишаване от свобода“.

Убийството на  момиченцето бе извършено на 15 август т.г.    Извършителят бе задържан след  24-часово издирване и  прострелян в краката и опериран в сливенската областна болница. Пред служебния си защитник задържаният направи самопризанния за престъплението, а ДНК- проба потвърди, че е извършителят.

Случаят доби широк обществен отзвук, като на няколко протеста и бдения граждани поискаха отмяна на съкратеното съдебно следствие  и доживотен затвор без право на замяна за убиеца на момиченцето.   Парламентът на скорост върна отменения през 2010 г. текст на  чл. 369а на НПК, който сега гласи:  „Съкратено съдебно следствие в случаите по чл. 371, т. 2 не се допуска при умишлено причиняване на смърт“.

В момента Трифонов е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ и  под охрана се намира в  болницата на затвора в София.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия – Смолян иска дисциплинарно производство срещу Ралица Негенцова

  Адвокатска колегия – Смолян иска да бъде образувана  дисциплинарна преписка срещу адвокат Ралица  Негенцова, …

Първият онлайн дебат за реформа на РС: Нужни са промени и специализация, но няма да закриваме съдилища

С противоречиви послания приключи първото онлайн обсъждане на механизмите и вариантите за реформа на съдилищата. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.