Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата започна разследване за замърсяването на река Струма

Прокуратурата започна разследване за замърсяването на река Струма

Defakto.bg

Софийска Апелативна прокуратура –София е образувала  досъдебно производство за замърсяване на яз. Пчелина и р. Струма. Радследването е по чл. 352, ал.1 от НК, съобщи държавното обвинение.  

В съобщението се казва, че прокуратурата е била сезирана с жалба от Сдружение „Балканка“, в която е имало данни за евентуално увреждане на защитена зона „Земен“, причинено от експлоатацията на ВЕЦ „Пчелина“, собственост на „Пауър Туенти Туенти“ ООД.

От извършената проверка е установено,  че  контролните органи – РИОСВ-Перник и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“,  няколкократно са констатирали нарушения при дейността на ВЕЦ-а. Те са свързани с несъобразяване на водовземането с регистрираното ниво на язовира,  преработени водни количества над допустимата норма, включително в периода на маловодие и размножаване на рибната фауна.Както и  неизпълнение задължението за монтиране техническо средство за аерация на водата. Дружеството е било санкционирано  с наложени  глоби.

Налице  са данни за лабораторни анализи, извършени от  Изпълнителна агенция  по околна среда, на взети през 2017 г. и 2018 г. проби от три участъка на р. Струма, съгласно които пробите от района на ВЕЦ „Пчелина“ индикират химично замърсяване,  дължащо се на водовземане от придънните слоеве на язовира и изпускането на тези води в реката.

По преписката е  приложен и доклад от „Национален природонаучен музей“ при БАН, в който са отразени данни от хидрохимични измервания, свидетелстващи за ниско съдържание на кислород и високи концентрации на биогенни вещества, създаващи несъвместимост на условията за живот на екосистемите. Поради липсата на водни екосистеми в участъка на р.Струма под яз. Пчелина е формирано заключение, че всички риби от този участък са били изтровени  и отнесени от течението на реката.

Изборените данни са достатъчен повод за образуваното досъдебно производство, е преценил  прокурор АП.  Обследва се периода 2017 г. – 2019 г., при експлоатацията на ВЕЦ „Пчелина“, когато е замърсено или допуснато  замърсяване на водни течения – участък от р. Струма, след яз. Пчелина, чрез привнасяне на химически фактори от преработване на водни количества от язовира, и с това ги направил опасни за хора, животни или растения, или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели- престъпление по чл. 352, ал.1 от НК.

Дадени са указания за назначаването на екологична и физико-химическа експертиза, които трябва да установят дали има химично замърсяване, за неговия вид, предполагаемия механизъм на допускането му, екологичния ефект върху условията за живот на водните екосистеми, както и наличието на настъпили изменения в природните местообитания. Същата задача следва да бъде поставена на вещите лица и относно констатираните замърсявания през 2017 г.  и 2018 г., след изискване на лабораторните анализи от ИАОС.

Като свидетели ще бъдат разпитани представители на контролните органи, констатирали нарушенията, на дружеството – собственик на ВЕЦ „Пчелина“ и жалбоподателя.

        

About De Fakto

Проверете също

Знак, който споменава марихуана, не може да се регистрира като марка на ЕС

Знак, който споменава марихуаната, не може при настоящото състояние на правото да бъде регистриран като …

Татяна Дончева: Фигурата на надзорник на главния прокурор,  е „апотеоз на панирания мозък“.

Правителствата на Бойко Борисов фабрикуват решения, които смайват с глупостта си На Данаил Кирилов трябва …

Един коментар

  1. Добре де а, кога ще тръгне разследване за източването на язовирите в България?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.