Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия назначи нови обвинители във ВАП и ВКП

Прокурорската колегия назначи нови обвинители във ВАП и ВКП

Defakto.bg

Нови обвинители в двете върховни прокуратури – Върховната административна прокуратура (ВАП) и Върховната касационна прокуратура (ВКП) бяха назначени днес. Това стана по реда на чл. 193, ал. 6 – според класиране във вече проведен конкурс, след освобождаване на нови места в рамките на 9 месеца.

Във ВАП отива Ивайло Медаров от Софийската окръжна прокуратура. Повишението му е при второ класиране, тъй като първата „под чертата“ обвинителка от Благоевград не е встъпила в длъжност.

Във ВКП са повишени Паулина Недялкова и Бонка Великова от Софийската апелативна прокуратура, Галина Стоянова и Светлана Фотева от апелативната специализирана прокуратура и Димитрия Ганчева от ОП-Пазарджик.

Втори мандат за окръжния прокурор на Русе

Със 7 на 1 гласа кадровиците преизбраха Георги Георгиев за окръжен прокурор на Русе втори мандат. Конкурент му бе редовият обвинител оттам Николай Николов. Георгиев бе подкрепен и от Сотир Цацаров.

Като основен проблем изтъкна бавените с години трийсетина дела за пране на пари и данъчни престъпления, от които 18 не приключват повече от петилетка. А затрудненията идвали от участието носновно на румънци в престъпната дейност, необходимостта от преводи на документи и комплексни експертизи. Преизбраният окръжен прокурор се надява залежалите разследвания да приключат до март догодина.

Опонентът му говори за създаването на колегиална атмосфера в окръжната прокуратура и използването на кадрите включително според специализациите им.

About De Fakto

Проверете също

Промените за годишните финансови отчети влязоха в приоритетното законодателство

Промени в Закона за Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, свързани …

8 446 електронни свидетелства за съдимост издадени през март

Централно бюро „Съдимост“ към Министерството на правосъдието е издало 8 446 бр. електронни свидетелства за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.