Последни новини
Home / Законът / От догодина: Централизирана система за изпълнителните дела позволява онлайн справки за тяхното образуване, движение и приключване

От догодина: Централизирана система за изпълнителните дела позволява онлайн справки за тяхното образуване, движение и приключване

Defakto.bg

Министерството на правосъдието изгради централизирана информационна система за изпълнителните производства, съобщиха от МП. Чрез електронната платформа ще могат да се правят дистанционно справки за  образуване, движение и приключване на изпълнителните дела  от всяка точка в страната и чужбина.

Системата е изградена по проект, финансиран от Европейския социален фонд. И, пилотно, се очаква да заработи догодина.

Съобщението на Министерството на правосъдието:

„С въвеждането на електронната платформата взискателите, длъжниците и техните пълномощници ще могат да се осведомяват във всеки един момент за всички входящи и изходящи документи по техните дела, за наложените възбрани и запори, предприети действия по публична продан и т.н., уточни ръководителят на проекта Жана Шаранкова.

До информацията ще имат достъп и инспекторите от Инспектората на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт. Те ще могат да правят справки на основание разпореждане и/или издадена заповед от министъра на правосъдието за извършване на проверка по конкретни дела. Възможност за достъп, във връзка с постъпили жалби и сигнали по конкретни производства, ще имат и представители на Съвета на Камарата на Частните съдебни изпълнители.

Очаква се през следващата година да се предприемат мерки централизирана информационна система да започне да работи пилотно. Предстои да бъде изработена и нормативна промяна, с която ще се въведе задължение за частните и държавни съдебни изпълнители да качват в платформата ежедневно всички входящи и изходящи документи от образуване до приключване на изпълнителните производства„.

 

 

About De Fakto

Проверете също

КРС и ЦИК да върнат бонусите от по 20 хиляди лева, които са си раздали, призова Манолова Борисов

Борисов се скри зад полите на депутатките от ГЕРБ, за да не дойде в парламента …

Френски пенсионер, заселник у нас, отива на съд за блудство с малолетни деца

63-годишният френски гражданин Ерик Ж. е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.