Последни новини
Home / Законът / Европейски депутати искат от ЕК пълен преглед на водната криза в Перник

Европейски депутати искат от ЕК пълен преглед на водната криза в Перник

Defakto.bg

 

Радан Кънев

Европейски депутати,  сред които и българинът Радан Кънев, са поискали обяснение от Европейската комисия дали е готова да предприеме пълен преглед на ситуацията в Перник, както и дали може да  гарантира правилното разходване на европейски средства и готова ли е да сезира европейската прокуратура, ако се установят нарушения.  Въпросите са поставени в понеделник от представители на различни парламентарин групи, съобщи БНР.  Крайният срок за отговор от страна на Комисията е през април.

През последните години бяха инвестирани стотици милиони евро, включително значителни средства от европейски фондове, в инфраструктурата на България за водоснабдяване. През 2019 г. почти 130 000 български граждани нямаха достъп до питейна вода по време на коледните празници и бяха подложени на воден режим, който става все по-строг, и без да има изгледи за разрешаване на кризата. Те са изправени пред непосредствени рискове за здравето и дългосрочни икономически заплахи“, пишат евродепутатите.

Те подчертават, че проблемът в Перник не е изолиран, както и че достъпът до питейна вода е гарантирано право на гражданите на Европейския съюз.

About De Fakto

Проверете също

Софийският адвокатски съвет до парламента: Оставихте ни без компенсации, облекчете ни поне с 40 % признати разходи за свободните професии

С настояване за промени в извънредния закон, поставил адвокатите в непосилна икономическа ситуация, се обръща …

Промените за годишните финансови отчети влязоха в приоритетното законодателство

Промени в Закона за Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, свързани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.