Последни новини
Home / Законът / ВАС отхвърли жалба на столичен съдия срещу Наредбата за конкурсите

ВАС отхвърли жалба на столичен съдия срещу Наредбата за конкурсите

Defakto.bg

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалба на съдия Мария Вранеску срещу разпоредби на Наредбата за конкурсите за магистрати и избор на административни ръководители.

Решението е на Бисерка Цанева – председател и докладчик, Димитър Първанов, Емилия Иванова от ВАС.

Мария Вранеску, съдия от Софийския градски съд, бе атакувала като нищожни текстове от наредбата, регламентиращи оценяването в конкурс за повишение. Тя твърдеше, че с приемането им ВСС дописал закона и е надхвърлил правомощията си. Самата Вранеску бе кандидат в конкурс за повишение в Гражданската колегия на ВКС, но не бе класирана на челни позиции и, съответно, не бе повишена.

Предмет на оспорване бе чл. 40 от наредбата, приета през 2017 г. от Пленума на ВСС. След поредни промени в съдебния закон, тогава от конкурсите за повишаване отпадна събеседването с магистрати и оценката им се формира на базата на няколко критерия – резултатите от последното атестиране, данните от проверките на по-горестоящи органи и на Инспектората, данните от кадровото дело на магистрата и преценка на разгледаните дела и преписки, част от които са представени от кандидата, а други – избрани от конкурсната комисия. Като за оценка на съдийската и на прокурорската дейност има както общи, така и специфични критерии.

Дописването на закона, според Вранеску, е в регламентираната обща оценка на конкурсната комисия, формирана като средноаритметично между двете цифрови оценки по основните критерии.

Не е така, категорични са тримата от ВАС. „Този начин на формиране на обща оценка не само, че не измества тежестта на критериите, не способства за засилване на субективизма при оценяването, напротив – гарантира, че ще бъдат взети предвид всички критерии, което създава гаранции за безпристрастна преценка на членовете на конкурсната комисия на професионалните качества на всички допуснати кандидати“, се казва в решението.

Като несъстоятелни са отхвърлени твърденията, че ВСС е излязъл извън нормотворческата му компетентност предоставена по силата на чл. 194г от ЗСВ.

Решението не е окончателно, може да бъде оспорено пред петчленен състав на ВАС.

В началото на 2019 г. в друго дело Върховният административен съд окончателно отмени друг текст от наредбата, който позволяваше повишаване и преместване на магистрати, останали „под чертата“ и по заварени конкурси. Ставаше дума за конкурсите, обявени преди 9 август 2016 г., когато влезе в сила новата норма на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт.

About De Fakto

Проверете също

Камарата на частните изпълнители дари 52 300 лева на Александровска болница

Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) дари 52 300 лева на Александровска болница в София …

Внимание! Множат се производствата срещу нарушители на извънредните мерки заради Covid-19

В Сърбия вече има осъдени, включително по Скайп Наказателните производства за нарушаване на извънредните мерки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.