Последни новини
Home / Законът / На косъм, с реми на гласовете в Конституционния съд мина оспореният Закон за бюджета на здравната каса за 2019 г.

На косъм, с реми на гласовете в Конституционния съд мина оспореният Закон за бюджета на здравната каса за 2019 г.

Defakto.bg

На косъм в Конституциониня съд  е минал  Законът за бюджета на здравната каса за 2019 г. , се вижда  от съобщението на страницата на съда. В него се  казва, че при гласуването  съдиите са се  разделили  поравно – шестима са подкрепили искането на  БСП за обявяване за противоконституционни на разпоредби от закона,  а останалите шест са били против.  А, както е известно, при реми на гласовете искането се отхвърля,  тъй като не събира минимумът от 7 гласа за валидно решение.

Срещу искането на депутатите са гласували председателят на съда Борис Велчев и съдиите Анастас Анастасов, Мариана Карагьозова, Константин Пенчев, Филип Димитров и Таня Райковска.

За уважаване  са били съдиите Георги Ангелов (докладчик по делото), Гроздан Илиев, Надежда Джелепова, Павлина Панова, Атанас Семов и Красимир Влахов.

Част от искането на депутите е  отклонено, става ясно още от съобщението.

Мотиви по спорното дело още не са обявени, това ще стане допълнително, посочва съдът.

В края на 2018 г. БСП атакува в КС параграфи от преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на здравната каса за 2019 г., с които бяха променени общо 17 основополагащи здравни закона. По този начин беше закрит фондът за лечение на деца и беше създадена мегаагенция за медицински надзорp .  Опозицията атакува като противоконституционно “  издевателството над законодателния процес“, като сред множеството посочи , че КС вече е отричал практиката чрез един закон да се правят корекции в други, които нямат нищо общо с основно коригирания.  Случаят със  Закона за бюджета на НЗОК е именно такъв, а това е в противоречие на принципа за правовата държава, обяви в искането си левицата и  отбеляза също, че така се заобикаля общественото обсъждане на промените, нещо което е станало  запазена марка на управлението на ГЕРБ.

 

About De Fakto

Проверете също

Първо онлайн заседание на Конституционния съд, предстоят още три до края на месеца

Първото си онлайн заседание, чрез видеоконферентна връзка, проведе днес Конституционният съд (КС). Дотук се стигна …

СГП разпореди проверки за неправомерни такси на всички фирми за куриерски и спедиторски услуги в  София

Софийска градска прокуратура възложи незабавна проверка по реда на надзора за законност, която трябва да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.