Последни новини
Home / Законът / Обявиха конкурс за „външни“ назначения на 4 районни съдии

Обявиха конкурс за „външни“ назначения на 4 районни съдии

Defakto.bg

Съдийската колегия на ВСС обяви конкурс за първоначално назначаване и заемане на 4 длъжности „съдия” в районните съдилища в  Своге, Кърджали, Лом и Берковица. Става дума за т.нар. външни назначения, на юристи извън системата. С последните промени в съдебния закон квотата за тях бе премахната.

Кандидатите подават заявление за участие във всеки от конкурсите в 14-дневен срок от датата на обнародване на решението в „Държавен вестник“ лично или чрез писмено упълномощен представител на основание чл. 181, ал. 2 и ал. 4 от ЗСВ и чл. 11, ал. 1 от Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт.

Конкурсите се провеждат от конкурсни комисии на два етапа – писмен и устен изпит по реда на чл. 184 от Закона за съдебната власт. Датата, часът и мястото на провеждане на писмените изпити допълнително ще бъдат обнародвани в „Държавен вестник“ и ще бъдат публикувани и на интернет страницата на ВСС. Устният изпит се провеждат по график и на места, определен от конкретната конкурсна комисия.

Откриха процедури за избор на 18 съдебни шефове

Процедури за избор на ръководители на Военноапелативния съд, 4 окръжни и 13 районни съдилища откри днес колегията на ВСС.

Става дума за председатели на окръжните съдилища във Враца, Ловеч, Смолян, Силистра и на районните съдилища в Ардино, Велинград, Мадан, Оряхово, Първомай, Тервел, Трявна, Средец, Балчик, Ловеч, Омуртаг, Попово и Тополовград.

Единадесет от длъжностите са свободни, като за десет от съдилищата няма постъпили кандидатури в предходните изборни процедури. А единственият кандидат да ОС-Враца не бе назначен от мнозинството.

Седем от длъжностите предстои да бъдат овакантени през периода 01 – 22.04.2020 г., поради изтичане на мандатите на настоящите административни ръководители на Военно-апелативния съд, Окръжен съд – Силистра, Районен съд – Попово, Районен съд – Омуртаг, Районен съд – Тополовград, Районен съд – Балчик и Районен съд – Ловеч.

About De Fakto

Проверете също

Първо онлайн заседание на Конституционния съд, предстоят още три до края на месеца

Първото си онлайн заседание, чрез видеоконферентна връзка, проведе днес Конституционният съд (КС). Дотук се стигна …

СГП разпореди проверки за неправомерни такси на всички фирми за куриерски и спедиторски услуги в  София

Софийска градска прокуратура възложи незабавна проверка по реда на надзора за законност, която трябва да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.