Последни новини
Home / Законът / По 3 заплати годишно за свръхнатоварените магистрати и по 4 заплати за спецправосъдието залага ВСС за идните 3 години

По 3 заплати годишно за свръхнатоварените магистрати и по 4 заплати за спецправосъдието залага ВСС за идните 3 години

Defakto.bg

Кадровиците отказаха да запазят комплекса „Св.св. Константин и Елена“ за почивна база на системата

По три заплати годишно отгоре за свръхнатоварените съдилища и прокуратури и по четири заплати спецправосъдието заложи Висшият съдебен съвет за идните три години. Пленумът одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за 2021 г. – 2023 г.

Заложените бюджети съответно са 933.8 милиона лева за 2021 г., 1, 037 милиарда лева за 2022 г. и 1, 089 милиарда за 2023 г.
Освен „бонусите“ за свръхнатовареност и специализираност е заложен също ръст на заплатите с 10% за всяка година, както и нови 100 щата за съдебни помощници и 36 щата за Бюрото по защита при главния прокурор.

Оживено се обсъждаше днес друг въпрос – за съдбата на комплекса „Св.св.Константин и Елена“ край Варна, който за последно бе предоставян на НИП за обучения, но впоследствие националният институт получи поискана от него сграда в Банкя. Предложението бе ВСС да се откаже от „Св.св.Константин и Елена“ поради отпаднала необходимост. Атанаска Дишева обаче предложи да не се прибързва с това решение, а да се обсъди оставянето на комплекса като почивна база на системвата. Още повече, че, за разлика от прокуратурата, съдилищата имат много малко ведомствени бази за отдих – по една станция на върховните съдилища в село Лозенец (те не са огромни) и още две в планински курорти с по 4 бунгала.

Севдалин Мавров я подкрепи.

Боян Новански обаче обяви, че задържането на ковплекса край Варна не е рентабилно, има много скъпа поддръжка, ремонти, няма персонал. съответно, не са предвидени и средства за това в бюджетната прогноза.

Гергана Мутафова изложи аргумент „по същество“. Над 270 сгради са в управление и поддръжка на ВСС като първостепенен разпоредител, заложени са изграждания на нови съдебни палати. „Много е примамливо да имаме още 10-15 почивни бази, но имаме ли способността да управляваме, да се грижим, да строим нови палати, включително и във Варна? Можем ли да държим сграда, която няма да ремонтираме в близките 5 години и ще се руши?“, попита Мутафова.

Огнян Дамянов обяви, че тогава във ВСС трябва да се създаде отдел „Почивно дело“.

С 12 срещу 4 гласа отлагане за размисъл бе отказано. ВСС се отказва от почивната база.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия спря дисциплинарните дела по време на „положението“

Прокурорската колегия, подобно на Съдийската вчера, проведе онлайн заседание – чрез видеоконферетна връзка. В залата …

Правен преглед на условията и реда за изплащане на компенсации на бизнеса в периода на извънредното положение

Във връзка с приетото на 30 март 2020г. от Министерски съвет Постановление за определяне на условията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.