Последни новини
Home / Законът / Апелативният специализиран съд реши: Синът на Божков остава с гаранция от 1 милион, бившата му секретарка – в ареста

Апелативният специализиран съд реши: Синът на Божков остава с гаранция от 1 милион, бившата му секретарка – в ареста

Defakto.bg

Синът на Васил Божков Антон остава на свобода срещу парична гаранция от 1 милион лева. А някогашната му секретарка и административен директор на ФК „Левски“ Йоана Чолакова остава в ареста.

Това са окончателните решения на апелативния специализиран съд от днес по две отделни частни дела.

Де факто описа казусите с Божков-младши и с Чолакова.

Двамата са последнитте – засега – от близките на Васил Божков, които получиха обвинения от специализираната прокуратура. Преди това бяха съратници и партньори на доскоро сочения за най-богатия човек в България, чието екстрадиране поискахме от Обединените арабски емирства. Връщане от ОАЕ бе поискано и за собственика на ФК „Левски“ Георги Попов.

Преди сина и секретарката прокуратурата задържа, а апелативният специализиран съд върна в ареста жена му Елена Динева.

Антон Божков

Антон Божков бе обвинен за пране на пари, а на първа инстанция специализираният съд не откри данни за опасност синът да се укрие или да извърши ново престъпление, включително и да повлияе на свидетели. Нещо повече – индиректно съдът бе констатирал и че „основателното предположение“ Антон да е извършил престъплението, за което е обвинен, накуцва.

Апелативният специализиран съд, докладчик Венелин Иванов, констатира също, че синът явно не е част от твърдяната организирана група на бащата, а неговото обвинение за пране на пари е за действия по чужда поръчка, съобщи бТВ. Освен това наистина няма рискове за нови престъпления и укриване, тъй като досега е можел да напусне страната и с личната си карта, но не го е направил (пред първата инстанция обвинението бе изтъкнало, че Антон Божков е правил експресна поръчка за международен паспорт).

Илиана Чолакова – персонален асистент и началник кабинет на Васил Божков в „Нове холдинг“, както и член на управата на холдинг „Пътища“ е с обвинение за участник в организираната престъпна група на началника (който, задочно, е с 11 обвинения). На заседанието в специализирания съд се разбра, че, според прокуратурата, тя е свързвала ОПГ-то с иманяри. А самата Чолакова недоумяваше за какво е наказателното преследване срещу нея, след като само е носила кафета, води и папки.

About De Fakto

Проверете също

Първо онлайн заседание на Конституционния съд, предстоят още три до края на месеца

Първото си онлайн заседание, чрез видеоконферентна връзка, проведе днес Конституционният съд (КС). Дотук се стигна …

СГП разпореди проверки за неправомерни такси на всички фирми за куриерски и спедиторски услуги в  София

Софийска градска прокуратура възложи незабавна проверка по реда на надзора за законност, която трябва да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.