Последни новини
Home / Законът / В памет на Джовани Фалконе, европейски магистрати се вричат на ценностите, заради които бе убит

В памет на Джовани Фалконе, европейски магистрати се вричат на ценностите, заради които бе убит

Defakto.bg

Снимка на Съюз на съдиите в България.МЕДЕЛ отбелязва кончината на съдията, като Ден за тревога за независимостта на правосъдието

„Европейски магистрати за демокрация и свободи“ (MEDEL ) отново почитат паметта на Джовани Фалконе, италианския магистрат, убит от мафията на 23-ти май 1992 г., като  отбелязва, че тази дата като Ден за тревога за независимостта на правосъдието, съобщи Съюзът на съдиите в България.

Ето и пълният текст на MEDEL :

В цяла Европа пандемията COVID-19 показа крехката ситуация на съдебните системи при справянето с изключителни моменти, когато те са най-необходими за осигуряване зачитането на основните права и свободи на гражданите.
Нещо повече, атаките срещу независимостта на съдебната власт през последните години нарастват по брой и интензивност, извън и в рамките на Европейския съюз.

В Турция Мурат Арслан, председателят на YARSAV (асоциация, членуваща в MEDEL), все още е в затвора, изтърпяващ наказание от 10 години лишаване от свобода, след решение, което не отговаря на критериите за законен процес. Според някои данни, заедно с него, в затвора са между 800 и 1 200 турски магистрати, много от тях, в отчайващи условия. Продължаващите атаки срещу основните права на съдии, прокурори и адвокати са тъжна реалност и турските власти не проявяват уважение към независимостта на съдебната система и разделението на властите.

В Унгария правителството управлява с укази и използва извънредни закони, за да заглуши гласовете на опозицията, без каквато и да е възможност за ефективен съдебен контрол.

В България проправителствените медии организират публични атаки срещу съдии, подкопавайки общественото доверие в съдебната система и подлагайки на съдиите и прокурорите под неприемлив натиск при изпълнението на техните задължения.

В Румъния правителството продължава да въвежда промени в съдебната система чрез извънредни наредби, при ограничено или без никакво предварително обществено обсъждане.

В Полша организираната атака срещу независимостта на съдебната система достигна безпрецедентни нива: кампании на омраза в социалните медии, ръководени от правителствени служители; съдиите са сплашвани с или действително подлагани на дисциплинарно преследване само защото изпълняват задълженията си да контролират конституционността на законите или тяхната съвместимост с правото на ЕС; решения на Съда на Европейските общности относно полската съдебна система не са зачитани от полското правителство; опити от изпълнителната власт да контролира Върховния съд, както преди това се случи с Конституционния трибунал.

Това са мрачни времена за съдебната система по целия свят и особено в Европа.

Именно в такива моменти трябва да повишим гласа си и да отстояваме основните ценности, върху които би трябвало Европа да е изградена: зачитане на основните права и свободи; разделение на властите и независимост на съдебната система.
Това дължим на паметта на Джовани Фалконе и всички онези, които са се жертвали в името на правосъдието.

23 май 2020 г.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата: Активно отвъд конституционните правомощия

Проф. д.ю.н. Боян Станков „Демокрацийо, законност!  Бие ме един проклетник в  свободен град!“ – думи, …

124 кандидати за 7 районни съдии се явиха на писмен изпит в СУ

В зала 272 на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе писменият изпит в конкурса за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.