Последни новини
Home / Законът / Задържани са висши шефове в ГДБОП за подкуп и чадър над наркотрафика „не само“ в България (снимки)

Задържани са висши шефове в ГДБОП за подкуп и чадър над наркотрафика „не само“ в България (снимки)

Defakto.bg
Снимките на пари от подкупа в левове и евро, и арестът на един от задържаните,  са предоставени от държавното обвинeние.

За подкуп  с белязани банкноти са задържани началникът на отдела за противодействие на наркотрафика и разпространението на наркотици към ГДБОП, началник на сектор от същата дирекция, както и още един служител.  Това е станало при съвместна акция на прокуратурата и дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР,  съобщи на брифинг главният прокурор  Гешев.  Той призна, че в личен план е потресен и разочарован, тъй като познава единия от задържаните още от 90-те години, когато е работил в столично РПУ.

Гешев  не  съобщи имената на задържаните, но според източници от ГДБОП двамата са Цветан Панков – началника на отдел „Противодействие на наркотрафика“, и Кирил Ванков – ръководител на сектора. Преди половин година Панков бе награден от испанския посланик за приноса му в борбата с наркотрафика.

От МВР уточниха,  че тримата са оказвали логистика на определени престъпни групи, които се занимават с наркотрафик, а в същото време са предприемали действия срещу техни конкуренти.

Предстои анализ на дейността на ГДБОП, каза вътрешният министър Младен Маринов, а след това и  промени в службата, които да оздравят ситуацията там.  Не стана ясно дали  ще бъде поискана оставката на директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, но Миринов уточни, че  промените ще станат ясни след анализа. „Разпоредих на професионалното ръководство на главния секретар да се направи анализ на ГДБОП, основно на дейността на трафика и разпространението на наркотици, да обсъдим с премиера и да вземем решение за промени в структурата и кадровия състав, за да изчистим името на дирекцията и на служителите, които работят там“, са думите му.

Според главния прокурор разследването засяга  организирана престъпна група, която се занимавала  с подкупи и осигуряване на чадър върху дейността на наркотрафиканти и дилъри на наркотици не само не територията на България.  Арестуваните за 24 часа длъжностни лица са най-висшите ръководители за противодействие на наркотиците у нас, както и основни лица за сътрудничество с европейските партньори. В интерес на българските граждани е да се изчисти къщичката, каза Гешев.  „Такъв случай също не се е случвал в новата история на България“, коментира още той.

„Меко казано е грозно да оказваш съдействие на групи за наркоразпространение. Пострадалите са български граждани, които страдат от този вид престъпост, нашите деца, които са бъдещето на България“, продължи главният прокурор.

Иван Гешев отказа да коментира дали случаят има връзка със задържания кокаин в Студентски град преди месец.  „Трябва да кажем ктегоричено, че прокуратурата и МВР са безкомпромисни към всякакви случаи на престъпления. Не правим разлика кой нарушава закона и от коя институция е“, заяви главният прокурор и оцени работата на  „Вътрешна сигурност“ като перфектна.

About De Fakto

Проверете също

Как съдилият Гешев за дискриминация Христо Николов плати двойно за разноските на главния прокурор

Активистът оспори хонорар за адвоката на обвинител №1 Ромският активист Христо Николов, който търсеше отговорност …

След конференцията на ГЕРБ: АЕЖ настоява Борисов и Гешев да не мълчат за агресията срещу журналист на Свободна Европа

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) България  протестира остро срещу агресия към журналиста на Свободна Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.