Последни новини
Home / Законът / Административна прокуратура прати трима министри да проверяват строежите в „Аркутино“и парк „Росенец“ (допълнена)

Административна прокуратура прати трима министри да проверяват строежите в „Аркутино“и парк „Росенец“ (допълнена)

Defakto.bg
В местносттта Аркутино е планиран нов град. Той е разположен на терен от над 311 декара, а предвидената височина за застрояване в 100-метровата зона „А“ в част от парцела е 15 метра – два пъти повече от регламентираното по закон, съобщи  Медиапул.
След като Христо Иванов и негови съпартийци показаха, че изключителната държавна собственост се охранява, за да е напълно в частно владение на почетния председател на ДПС, общественото недоволство се отприщи. На място градовете на НСО, които пазят частното владение,  поругаха и националния флаг.

На кмета на София е заръчана проверка за поддържането на  зелените площи в Столична община

Върховна административна прокуратура (ВАП) е сезирарала Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Емил Димитров, министър на околната среда и водите (МОСВ), Николина Ангелкова, министър на туризма (МТ) и началника на ДНСК  за незабавни проверки на място и по документи на планираните и извършени строежи в местността „Аркутино“ на границата на община Созопол и община Приморско и в парк „Росенец“ край  Бургас. Съобщението е на държавното обвинение.

От него се разбира, че ВАП е образувала преписка по информация в медиите за неспазване на правни норми, защитаващи изключителната държавна собственост и уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съотв. за законност на строителството.

Прокурите указват, че  трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж. Следва да се провери предприети ли са мерки за защитата й при нарушения,  ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морски плаж, попадат ли съответните имоти в защитени зони по ЗБР, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни съгласно ЗУЧК, извършени ли са строежи. В хода на проверката следва да се установят и наличие на документите, изискуеми от екологичното законодателство и спазването на всички условия за законност на строителството съобразно Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и останалите изброени закони от рода на собственост и статут на земята, наличие на необходими предварителни договори, влезли в сила устройствени планове и т.н.

Събраните данни следва да се обобщят в доклад и да се изпратят на ВАП в най-кратък срок.

 

По – късно ВАП уведоми, че е сезирала и кмета София да извърши проверка за  поддържането и опазването на зелената система, както и  изпълнението на правомощията от кметовете на райони и общинските органи по озеленяване към районите, включителон и по изпълнение на посочените Правила за управление на програма „Зелена София“.

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, сочеща недобро управление на зелената система на територията на Столична община (СО). Описаните в публикациите неблагоприятни обстоятелства засягат значими обществени интереси, свързани със запазване и подобряване на зелените площи на територията на столицата.

От Столична община се изисква да изпрати във ВАП становище по поставените в публикациите въпроси, както и информация относно предприети мерки, взети решения и постигнати резултати. В случай, че при проверката се разкрият и други обстоятелства от значение за пълното изясняване на поставените въпроси, следва да се отразят в обобщаващия акт, както и съответните констатации с предприетите мерки от СО.

Докладът с резултатите от проверката трябва да бъде представен на ВАП в най-кратък срок, посочва съобщението.

About De Fakto

Проверете също

Христо Иванов поиска от Иван Гешев да разкрие кой стои зад гласа, поискал да „изгори“ Елена Йончева

Христо Иванов, лидер на „ДБ“ внесе сигнал до главния прокурор Иван Гешев, в който настоява …

Заявленията за нови лични документи – в районно управление по избор

Там, където сме ги подали, ще ги и получим, уточниха от МВР От днес звената …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.